Studiul care demonstrează de ce NU ar trebui să-ți ajuti copilul cu temele pentru acasă. Specialiștii spun cum să-l susții pe elev cu adevărat
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, specialista în arta comunicării Teodora Mețiu a precizat: „Nu cred că există ceva mai periculos în viața noastră decât convingerile”.
La prima vedere, această afirmație poate părea exagerată. Însă, când analizăm mai profund impactul convingerilor asupra vieților noastre și, mai ales, asupra viitorului copiilor noștri, începem să vedem adevărul dureros din spatele acestor cuvinte.
„Mulți dintre cei care se uită la noi o să spună «dar ce problemă are Mețiu cu convingerile?» Păi, uite ce problemă am eu cu convingerile!” a mai spus Teodora Mețiu.
„Convingerile sunt în stare să ne crească în jurul nostru niște ziduri false și mincinoase”, avertizează Teodora Mețiu. „Am convingerea că dacă «nu faci facultate, n-o să fii bine în viață». De unde până unde ai convingerea asta și cum poți s-o probezi?”
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Dacă privim marile personalități ale lumii, vom observa că multe dintre ele nu au urmat un traseu academic clasic.
„Dacă stăm să ne uităm la marile personalități ale lumii, la cazurile lor, o să vedem că în spatele unor nume celebre, istorice și veșnice stau astfel de povești: fără facultate sau duși de părinți pentru a fi căutați dacă nu cumva au retard sau nu știu ce.
Adică, marile genii care au schimbat lumea nu au poveștile noastre clasice: mă duc la primară, mă duc la gimnazială, mă duc în liceu, mă duc în facultate și mamă, ce maestru am devenit. Nu!
Marile minți ale lumii NU au niște povești standard”, mai subliniază Teodora Mețiu.
„De ce insistăm noi să ne băgăm proprii copii în niște povești standard? Dacă îl am acasă pe Eminescu? Al doilea Eminescu! Și eu încerc să-l bag în povestea mea standard, că așa știu eu, așa am fost crescută: «mamă, tu trebuie să faci școală, trebuie să înveți, trebuie să-ți faci o meserie. După aceea trebuie să te căsătorești, să faci copii».
Și uite cum i-am trasat eu acest scenariu standard.
Și dacă eu am un Eminescu acasă sau am un Picasso? Păi, oamenii ăștia nu sunt standard”, a mai precizat experta.
Teodora Mețiu atrage atenția că oamenii valoroși nu sunt standardizați: „Arta începe de acolo de unde facem lucrurile diferit! Oamenii valoroși apar acolo unde nu sunt standarde neapărat, adică nu sunt încadrați în niște standarde”.
SURSA FOTO: freepik.com @massonstock
Părinții trebuie să înțeleagă că nu există un drum unic spre succes. Succesul nu este definit de o facultate sau de o meserie „sigură”, ci de capacitatea copilului de a-și găsi propria voce și propriul drum.
„Lasă-ți copilul să fie cine e menit să fie și ajută-l! Vrea să fie manechuristă? Încurajează-l să fie! Poate-și schimbă opinia între timp. Tu încurajează-l să fie cine vrea să fie de fiecare dată când vrea să fie ceva!” a mai subliniat Teodora Mețiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anumite atitudini parentale îi...
Anumite atitudini parentale îi...