Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Se numește ”testul de sticlă” și este foarte apreciat printre mămici deoarece le permite să înțeleagă dacă o erupție cutanată este o boală gravă sau este doar o simplă erupție pentru care nu ar trebui să își facă griji. Cel puțin, odată ce au înțeles cum funcționează acest test, un părinte poate suna medicul sau pediatrul și poate încerca să afle mai multe despre starea de sănătate a copilului său. De fapt, unele semnale sunt adesea subestimate, iar factorul timp – mai ales în cazul anumitor boli – este fundamental.
Dr. Abigail Waldman este directorul clinic al Centrului de Chirurgie și Dermatologic al spitalului Brigham and Women's, din Boston, și a apelat la rețelele de socializare pentru a alerta oamenii cu privire la ideea simplă a „testului cu sticla”, explicând ce este și de ce trebuie să învățăm cu toții să-l facem
Testul sticlei, pe care l-am putea numi și „testul cu paharul”, ar trebui efectuat atunci când observăm o erupție pe piele.
După cum știm, erupțiile cutanate sunt de diferite tipuri și pot fi un semn al unor probleme de sănătate, de la ușoare la foarte grave. Potrivit medicului care a publicat videoclipul pe rețelele de socializare, folosind testul sticlei poți înțelege dacă ai de-a face cu meningita bacteriană.
Meningita bacteriană apare atunci cand o bacterie patogenă patrunde în sânge și este transportată la nivelul creierului și al măduvei spinării. Alteori, bacteria implicată poate invada direct meningele, consecutiv unei otite sau sinuzite. Este o infecție potențial fatală, care provoacă umflarea membranelor protectoare care acoperă creierul și măduva spinării. Germenii care răspândesc meningita bacteriană pot fi ingerați prin alimente, dar de cele mai multe ori este răspândit de la o persoană la alta.
Testul funcționează astfel: trebuie să puneți un pahar normal peste erupție, aplicând puțină presiune. Dacă este o problemă pur dermică, pielea în contact cu sticla se luminează și „pata” pare să dispară.
Dacă totuși, în ciuda presiunii cu sticla veți continua să vedeți erupția cutanată care va apărea roșiatică, violet sau roz, cel mai probabil înseamnă că ne confruntăm cu o boală mai gravă. Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge sunt puternic afectate, motiv pentru care culoarea pielii nu se deschide.
„Dacă nu dispare și rămâne roz închis, roșu sau violet, acesta poate fi un semn că vasele de sânge ale pielii sunt afectate și poate fi un semnal de alertă dacă pacientul este și bolnav de febră, suferă de letargie, are sânge în urină, cefalee severă, greață. Erupția petechială asociată cu meningita bacteriană se va prezenta astfel. Alte erupții cutanate periculoase, sepsisul asociat, precum și inflamația vaselor de sânge, pot eșua și testul de sticlă”, explică medicul.
Este, așadar, o modalitate foarte ușoară de a înțelege dacă este cazul să apelezi la medicul pediatru și este un test pe care oricine îl poate face acasă.
@drabby6 Dermatologists use the glass test to identify dangerous causes of rashes including meningitis and vasculitis. Press a clear glass against the rash. Most rashes will blanch to be skin color. Many serious rashes including the one associated with menignitis will not blanch. If accompanied by fever or other symptoms, seek medical care right away. #glasstest #meningitis #dermtips #dermatologist #mothers #parents #fyp ♬ What Was I Made For? [From The Motion Picture "Barbie"] - Billie Eilish
După ce a distribuit videoclipul pe contul ei TikTok, dr. Waldman a fost uimit de reacția pozitivă pe care a primit-o. În doar o săptămână, videoclipul a fost deja vizionat de peste 3,6 milioane de ori și a primit peste 210.000 de aprecieri, deoarece mulți oameni au lăudat-o pentru că a împărtășit sfatul demn de remarcat.
Waldman a continuat: „Mulți părinți din întreaga lume l-au folosit pentru a diagnostica copiii și a salva vieți. În calitate de dermatologi, folosim acest test pentru a identifica erupțiile cutanate periculoase, dar folosim o lamă de sticlă sau un deget pentru a efectua testul în loc de un pahar cu apă”.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...