Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Am discutat despre aceste mituri cu privire la parentingul pozitiv cu invitata noastră de la Părinți Prezenți, coach transformațional pentru părinți Alexandra Șerb, cunoscută și ca „Mamă la pătrat”.
„Există acel mit că dacă oferi iubire multă și necondiționată o să mi se urce în cap, devine co-dependent. Este total opus! Ceea ce se întâmplă atunci când eu îi ofer copilului meu conectare, atașament securizat, este faptul că eu creez cadrul acela sigur în care el să se dezvolte. Îi hrănesc nevoia de conectare atât cât are el nevoie. Dacă vrea să mă ia de 100 de ori în brațe să nu mă sperie treaba asta și să îmi fie frică că și la 30 de ani o să facă la fel. Nu!
De ce nu o să se întâmple asta? Pentru că nouă ne lipsește puțină educație pe partea asta de dezvoltare a creierului. Creierul își încheie activitatea de dezvoltare cam în jurul vârstei de 20 de ani 25, mă refer la funcțiile alea super evoluate și de stabilizare. Dacă eu am pus cadrul ăla sigur și sănătos când el era mic și avea nevoie de conectare, el când va fi mare, și creierul și fiziologia lui, va fi pregătită să își ia viața în mâini și să devină adult. Se va desprinde natural și sănătos de mine și se va duce relații sănătoase. Va ști să se calmeze singur într-un mod sănătos, fără să dezvolte adicții, fără să se ducă în comportamente toxice și tot felul de lucruri care nu-i servesc.
Dacă, în schimb, eu nu fac asta când e mic și nu-i ofer atunci, în perioada lui de dezvoltare, lucrurile astea de care el are atâta nevoie: conectare, siguranță, cadrul sigur în care el să se dezvolte, când va fi mare și fiziologia lui va fi pregătită să-și ia viața în mâini, va simți o foame de iubire, o foame de conectare, pentru că nu a primit-o. Neprimirea asta în prima parte a vieții, nu-l va face să zică `gata, nu trebuie`. Îl va aduce în viața de adult cu o nevoie acută! Chiar și la 30 de ani va simți nevoia să fie cu mama. Nu mai avem nevoie de părinți la 30 de ani”, a spus Alexandra Șerb.
Pentru mulți, termenul „parenting” a devenit o etichetă modernă, dar Alexandra Șerb ne amintește că esența acestei activități este veche ca lumea - îngrijirea și creșterea copiilor noștri
„Eu mă feresc să folosesc termenul de `parenting` tocmai din cauza acestor mituri. Dar hai să spun lucrurilor pe nume: parentingul este activitatea de a de a avea grijă de copiii noștri. Și străbunică a făcut parenting. Da, pentru că și-a crescut copiii. În limba română noi spunem creșterea și disciplinarea copiilor și într-adevăr sună așa lung și e mai ușor să spunem perenting pentru că este modern.
Ne creștem copiii și de preferat ar fi să facem frumos, sănătos. Și încă o chestie foarte importantă aici, noi nu învățăm lucruri noi. Parentingul ăsta nu e inventat acum, nu e un modern, nu venim cu lucruri noi. Problema este că ele au fost viciate de aceste tipare disfuncționale în care noi am crescut și avem nevoie de știință. Avem nevoie de cărți, poate de ajutor specializat din partea unor specialiști care să știe să pună lanterna acolo unde avem nevoie ca să ne reconectăm cu părțile alea îngropate din noi, zonele alea hrănitoare din noi care au fost astupate de mecanismele astea de adaptare pe care noi le-am dezvoltat în relația cu părinții, care poate au folosit metode autoritare sau disfuncționale.
Deci, noi nu inventăm roata, noi nu învățăm ceva nou. O girafă n-are nevoie de o carte de parenting să-și crească puiul. Da, e același lucru și cu noi. Noi dacă am fi crescuți într-un mod sănătos, am fi capabil și n-am avea nevoie de cărți și de cursuri. Cu adevărat am putea să ne accesăm instinctul ăla. Desigur că ne putem îmbunătăți mereu paleta, oricând putem să învățăm ceva nou”, a conchis Alexandra Șerb.
Vezi emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...