Lista cu cele mai frumoase nume pe care părinții români le vor alege pentru copiii lor în 2025, conform ChatGPT
Încurajarea unui copil mic într-o activitate de acest tip este poate cea mai bună modalitate de a-i promova dezvoltarea mentală și fizică. Înotul poate fi distractiv, stimulant și relaxant nu numai pentru copil, ci și pentru părinți.
Înotul, mai ales dacă este început de la o vârstă fragedă, reprezintă una dintre cele mai complete și eficiente discipline sportive în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate.
Importanța înotului pentru copii a fost reiterată de mai multe ori de diverse studii medicale conform cărora predarea înotului celor mici este cheia pentru evitarea unei eventuale viitoare înecuri.
Iată câteva motive întemeiate!
Înotul pentru copii este unul dintre cele mai complete sporturi existente. De fapt, gândiți-vă că, chiar și doar pentru a rămâne pe linia de plutire, toți mușchii principali ai corpului lucrează.
De la brațe până la picioare, inclusiv abdominali, mușchii lucrează la unison pentru a menține cât mai multă stabilitate.
Fotografie de la Porapak Apichodilok/ Pexels
Rezistența naturală a apei împinge copilul să se miște constant, permițându-i să-și exercite mușchii mai eficient decât o face în fiecare zi și să-și perceapă mai bine corpul.
Faza de respirație reprezintă un moment foarte delicat pentru copil.
Imersia controlată îi permite să înțeleagă cum funcționează respirația și să obțină un control mai mare, întărindu-i totodată inima și plămânii.
Unul dintre cele mai dificile momente cu care se confruntă atunci când se introduce un copil în înot este depășirea fricii inițiale de apă și astfel câștigarea încrederii.
Faptul de a putea face mici exerciții independente, sub supravegherea unui adult, îi permite copilului să aibă o mai mare liniște și conștientizare a lui însuși și a ceea ce este capabil să facă. Totul în beneficiul stimei de sine și al încrederii sale.
Prin supunerea unui copil la ascultarea cererilor formulate de instructor, nivelul lui de înțelegere (și în consecință și abilitățile mentale) se îmbunătățește considerabil.
Fotografie de la Yan Krukau/Pexels
Dacă se practică în copilărie, se întâmplă adesea ca și copiii care sunt mai stimulați din acest punct de vedere să aibă mai puține dificultăți în rezolvarea problemelor de matematică, de exemplu.
Mișcarea, cu atât mai mult în apă, ajută la arderea multor calorii și consumă multă energie. În consecință, este mult mai ușor să ne asigurăm că copilul are întotdeauna pofta potrivită și consumă toate mesele prestabilite.
În cele din urmă, întărește oasele, ajută la postura și previne scolioza.
Mai multe studii au arătat că beneficiile aduse de înot sunt amplificate dacă această activitate este practicată la vârsta neonatală. În special, dacă copilul este introdus în lumea înotului în primele luni de viață (de la 3 la 6 luni) efectele pozitive sunt mult mai multe.
Dacă îți dai seama că copilul tău nu poate să se conecteze cu mediul înconjurător și nu-și poate învinge frica de apă, nu-l forța!
Nu recurge la metode drastice precum aruncarea lui în apă fără acordul lui sau forțarea lui să plutească singur: traumatizarea lui i-ar putea compromite serios relația cu apa.
În schimb, procedați treptat, stabilindu-vă obiective mici. Începe de la cele mai puțin adânci ape și folosește diferite suporturi care îi pot da încredere.
Dimpotrivă, dacă ți-e teamă că s-ar putea răni, nu i-o arăta și încearcă să-i transmiți încredere. Bazează-te mereu pe o persoană competentă în materie.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...