A fost desemnat cuvântul anului 2024! Termenul a fost căutat de aproape 130.000 de ori pe Cambridge Dictionary
Această poveste emoționantă aparține lui Celeste, o femeie americană, care a împărtășit deschis greutățile pe care le-a întâmpinat în călătoria sa de mamă. Epuizarea și disperarea din scrisoarea ei nu sunt doar o experiență personală, ci oglindesc povestea multor femei din întreaga lume.
Cu toate acestea, mesajul său a avut un impact puternic, îndemnându-i pe cei din jur să reflecteze asupra provocărilor și stresului pe care femeile îl resimt adesea atunci când sunt lăsate să se ocupe singure de toate responsabilitățile casnice și parentale.
„Dragă soț,
Noaptea trecută a fost grea pentru tine. Te-am rugat să urmărești copilul ca să mă pot culca devreme. Copilul plângea. Îl auzeam de sus și stomacul mi se înnoda la zgomot, întrebându-mă dacă ar trebui să cobor acolo și să te ajut sau doar să închid ușa ca să pot dormi. Am ales-o pe cea din urmă. Ai intrat în cameră 20 de minute mai târziu, cu copilul plângând necontrolat.
Am vrut să țip la tine. Urma să înceapă o luptă epică. Am fost cu copilul și cu celălalt fiu al nostru toată ziua, erau bolnavi! Aveam de gând să mă trezesc puțin mai târziu și să-l alăptez toată noaptea. Cel puțin ai fi putut să-l ții timp de câteva ore noaptea, ca să pot încerca să dorm. Doar câteva ore de somn, a fost prea mult să cer?
Știu că amândoi că părinții noștri îndeplinesc roluri tipice de mamă și tată. Cele două mame ale noastre au fost îngrijitorii primari, iar tații noștri au fost relativ lipsiți de griji. Au fost părinți excelenți, dar au petrecut o cantitate semnificativă de timp schimbând scutece, hrănind și îngrijind copii. Mamele noastre au fost super-femeile care au menținut dinamica familiei: gătit, curățenie și creșterea copiilor. Orice ajutor de la tata era binevenit, dar neașteptat”.
„În fiecare zi ne vedem cum cădem în această dinamică familială. Responsabilitatea mea de a hrăni familia, de a păstra casa curată și de a avea grijă de copii este asumată, chiar și atunci când mă întorc de la serviciu. Și eu port cea mai mare parte din vină. Am creat precedentul că o pot face și îmi doresc foarte mult! Fără supărare, dar nu sunt sigură că vreau să știu cum ar fi valoarea unei săptămâni de cină cu tine la conducere.
De asemenea, văd că prietenii mei și alte mame fac totul și le fac bine. Știu că o vezi și tu. Da, ei se pot descurca și dacă mamele noastre au făcut-o atât de bine pentru noi de ce nu pot eu? Nu știu. Poate că prietenii noștri joacă rolul în public și se luptă în secret. Poate că mamele noastre au suferit în tăcere ani de zile și acum, 30 de ani mai târziu, pur și simplu nu-și amintesc cât de greu a fost. Sau poate, și asta e ceva ce îmi spun în fiecare zi, nu sunt la fel de calificată pentru job ca toți ceilalți. Și oricât de mult mă zguduie doar când mă gândesc la asta, o să o spun: am nevoie de mai mult ajutor”.
SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych
Într-o lume modernă, în care evoluția societății a adus cu sine schimbări semnificative, este surprinzător cât de des se subestimează eforturile depuse de femei în rolul de părinți. În această primă parte a scrisorii emoționante a unei mame care cere ajutor, se pune accentul pe importanța părinților în educație și responsabilitatea acestora pentru creșterea și bunăstarea emoțională a familiei.
Pentru a menține un echilibru sănătos în cămin, este esențial ca partenerii să găsească o dinamică echitabilă în împărțirea sarcinilor casnice și a îngrijirii copiilor. Așadar, o soluție potrivită ar fi ca ambii să fie de acord în privința împărțirii muncii domestice, astfel încât fiecare să aibă timpul să se odihnească și să se relaxeze. Această abordare împăciuitoare va contribui la reducerea stresului și a presiunii cu care se confruntă adesea mamele.
De asemenea, este util să se stabilească o agendă comună, pentru a împărți responsabilitatea de a prelua copiii de la școală și de a-i ajuta cu activitățile școlare. Acest gen de planificare va asigura o organizare mai bună și va oferi copiilor un sentiment de siguranță și stabilitate.
În situația apariției unor eșecuri sau încălcări a angajamentelor asumate în ceea ce privește copiii, este vital să se abordeze subiectul cu calm și să se deschidă un dialog bazat pe o comunicare eficientă. Rezolvarea problemelor prin discuții constructive va consolida legătura dintre părinți și va crea un mediu familial armonios.
Important de menționat este că un copil se naște din implicarea a doi părinți, așadar ambele persoane sunt responsabile pentru bunăstarea și dezvoltarea sa. În cazul în care vă regăsiți în situația descrisă în scrisoarea lui Celeste, veți dori cu siguranță să citiți și ultima parte a acesteia, în care ea exprimă cu sinceritate nevoia unei mame de a avea sprijin atunci când se simte singură.
„Noaptea, am nevoie de o oră să mă decomprim în pat, știind că băiețelul nostru doarme în camera lui și copilul este în grija ta. Știu că este greu să-l auzi plângând. Crede-mă, știu, pentru că îl văd cea mai mare parte a zilei și noaptea. Dar, te rog, am nevoie de tine!
În weekend am nevoie de mai multe pauze. De mai multe ori vreau să ies singură din casă și să mă simt ca o persoană normală. Chiar dacă este doar o plimbare în jurul blocului sau o vizită la magazinul alimentar. Și în unele zile în care am programat lecții de înot sau întâlniri de joacă și par să am totul sub control, am nevoie să oferi să dai o mână de ajutor. Sau sugerează-mi să mă culc în timpul somnului copiilor. Sau că începi să speli vasele fără să-ți sugerez eu. Am nevoie de tine.
În cele din urmă, trebuie să aud că ești recunoscător pentru tot ceea ce fac. Vreau să știu că observi că hainele sunt gata și că am pregătit o cină bună. Vreau să știu că apreciezi că alăptez 24 de ore din 24, 7 zile din 7 chiar și atunci când sunt la serviciu, când mi-ar fi mai ușor să-l hrănesc cu formula.
În calitate de mamă, se presupune că voi fi acasă tot timpul și mereu disponibilă să privesc copiii în timp ce tu ești plecat.
Știu că nu așa au făcut părinții noștri. Mi-aș dori să pot face totul și să pară că fac fără efort. Și mi-aș dori să nu am nevoie de felicitări pentru că am făcut lucrurile pe care majoritatea oamenilor le așteaptă de la o mamă. Dar flutur un steag alb și recunosc că sunt om!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...