Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / VIDEO
Data publicării:
Gheorghița Badea, profesoară de limba română la Școala Gimnazială nr. 81 din București, și Bogdan Georgescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din București au fost astăzi invitații prof. univ. dr. Sorin Ivan, la DC Edu. Cei trei au discutat despre Evaluarea Națională din acest an.

Subliniind importanța acestui examen atât pentru elevi, cât și pentru sistemul de învățământ din România, prof. univ. dr. Sorin Ivan a declarat: „Evaluarea Națională 2024 ar trebui să constituie un nou test pentru elevi și pentru învățământul românesc. Cum vi s-a părut în ansamblu această ediție? În ce măsură această ediție indică nivelul de calitate și eficiență al școlii românești la ora de față?”

În răspuns, Gheorghița Badea, profesoară de limba română, a oferit o perspectivă clară asupra examenului și a impactului său:  „Evaluarea Națională este un examen de nivel mediu. Se evaluează elevii la nivel național. Nu este un examen de performanță, ci de nivel mediu, iar rezultatele acestui examen reprezintă pașaportul elevilor către intrarea la liceu.

Este un examen foarte important pentru care elevii trebuie să fie bine pregătiți.

El aduce multă emoție elevilor, părinților, dar să știți că și profesorilor. Și noi, profesorii de română și matematică, trăim în fiecare an emoția alături de elevii noștri pentru că rezultatele lor înseamnă și rezultatele noastre ca profesori”

Vechiul sistem de învățământ sau cel actual?

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a adus în discuție o comparație între vechiul și actualul sistem de evaluare din învățământul românesc, menționând: „Cu mai multe decenii în urmă, în vechiul sistem, existau treapta întâi și treapta a doua. Treapta întâi consacrase o altfel de abordare, era examenul nu de sfârșit de ciclu gimnazial, ci de intrare în liceu. Evaluarea Națională pune altfel problema. Este un examen care evaluează cei patru ani de studiu ai gimnaziului și oferă prin mijloacele acestea de ierarhizare, deschide și accesul către liceu. Cum priviți această schimbare de abordare și pe care o considerați mai eficientă? Pe cea de dinainte sau pe cea de astăzi?”

Bogdan Georgescu, profesor de matematică, a răspuns sincer, exprimându-și preferința pentru vechiul sistem de evaluare.

„Ca profesor de matematică spun sincer că preferam vechea variantă. Avem copii foarte bine pregătiți la matematică, cu rezultate foarte bune la olimpiade, unii dintre ei alegând să meargă pe această direcție încă din gimnaziu. Nu toți reușesc să țină pasul și la Limba și Literatura Română. Atunci, în momentul în care vii cu un astfel de examen național, de nivel mediu, unde la matematică, din păcate, subiectele până acum 2 ani au fost mult prea simple, nu aveai nimic pentru cei foarte buni, ca să-i diferențiezi de ceilalți. Și atunci, ei chiar dacă luau 10 sau aproape 10 la examen, având o notă mică la limba română, unii dintre ei nu reușeau să intre fix la colegiile pe profil matematică-informatică unde era locul lor. 

În momentul în care am reușit să calibrăm cum trebuie subiectele la matematică, în sensul în care până la 9 să fie subiecte pentru copii buni, dar de la 9 la 10 să se facă o diferențiere între cei care chiar știu matematică și au o pregătire mult mai bună, atunci, da, ar fi ok. Dar dacă rămânem pe sistemul acesta, din păcate, lor le facem o mare defavoare!”

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / FOTO: freepik.com @feepikcontributorthailand

„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / VIDEO

Fotografie de la Ksenia Chernaia/ Pexels

Ești o mamă toxică? Acestea sunt comportamentele pe care ar trebui să le eviți

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Părinți, aceasta este greșeala care îi doare cel mai mult pe copii

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / VIDEO

pixel