„Traumatizăm” copilul când îi cerem ceva ce nu vrea? Daniela Gavankar: „Să educi înseamnă să-i ceri să facă lucruri pe care nu le-ar face singur. Să-l dăm jos de pe piedestalul de «ți se cuvine»”
„Părinții toxici nu își adoptă, de obicei, atitudinile disprețuitoare și mentalitatea narcisistă doar când copiii lor ajung la vârsta adultă; dimpotrivă, le integrează în stilul lor parental pe parcursul întregii vieți a copiilor”, observă Zayda Slabbekoorn, jurnalistă specializată în relații de familie, în cadrul publicației Your Tango.
Un studiu al Pakistan Journal of Medicine Sciences a evidențiat faptul că frazele dăunătoare au efecte negative asupra sănătății mintale a copiilor. Iată trei fraze care rănesc în mod durabil copiii.
Citește și Presiunea familiei influențează fertilitatea?
Pentru un copil, a nu se simți suficient în ochii părinților este o mare durere. Aceștia pot dezvolta comportamente compensatorii, având impresia că trebuie să câștige iubirea părinților lor, de exemplu, jucând rolul copilului model prin gesturi de politețe, suprimându-și emoțiile pentru a nu deranja sau căutând în mod constant să obțină note bune.
Acești copii cred că semnele de validare exterioară le vor permite, într-o zi, să fie suficienți pentru părinții lor.
„Compararea copiilor cu alții adesea generează o stimă de sine scăzută și resentimente în dinamica familială, chiar și în familiile cu copii adulți”, explică expertul.
Această lipsă de stimă de sine poate duce copiii să nu aibă relații sănătoase în viața lor, în general. Având impresia că sunt mereu mai puțin decât ceilalți, acești copii pot evolua în dinamici toxice în care nu sunt respectați sau apreciați.
Unii copii simt nevoia să discute cu părinții despre rănile din copilărie. Când părinții reacționează poziționându-se ca victime, ca și cum copiii i-ar eticheta drept părinți răi, îi fac să se simtă vinovați.
Astfel de fraze nu ajută la vindecarea rănilor din trecut și îi închide pe copii într-o situație în care nu se simt auziți.
Cuvintele pe care le folosim ca părinți au un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor. Frazele care provoacă vinovăție, comparații negative sau care le subminează stima de sine pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății mentale a acestora.
Este esențial ca părinții să fie conștienți de cum comunică cu copiii lor și să adopte un limbaj care să promoveze încrederea, empatia și susținerea, contribuind astfel la crearea unui mediu sănătos și încurajator pentru dezvoltarea acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Depresia nu este doar o problemă a adulților – aceasta...
Relațiile pe care le dezvoltăm...
Disciplinarea unui copil poate...
A devenit o tradiție de...
Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...