Cele mai bune rezoluții pentru copii în 2025: Cum pot părinții să le ghideze dezvoltarea în anul nou ce vine
Psihologul Adriana Wingard subliniază că părinții au puterea de a influența pozitiv dezvoltarea emoțională a copiilor lor prin simple fraze, repetate zilnic. Haideți să descoperim sfaturile psihologului mai sus menționat:
”Uneori, ca părinți, uităm că una dintre cele mai eficiente căi de acrește copii sănătoși, stabili emoțional, este să folosim un limbaj suportiv în relația cu ei. Copii sunt importanți și nu este nevoie să-i duci la psiholog ca să primească această confirmare. Tu, ca părinte poți să faci asta zilnic repetând aceste fraze.
Fraza numărul 1: Spune-i Te iubesc așa cum ești dragul meu. Copilul tău are nevoie să audă că îl iubești necondiționat. A doua frază este asta: Este ok să faci greșeli pentru că poți învăța din ele. A treia frază este: Sunt așa de mândră să fiu mama ta, dragul meu. Și nu uita să-i repeți constant aceste fraze copilului tău ca să îl ajuți să-și crească încrederea în sine”, a sfătuit psihilogul Adriana Wingard într-un scurt video mesaj postat pe pagina sa de socializare.
Prima și cea mai importantă frază pe care psihologul Wingard o recomandă părinților este „Te iubesc așa cum ești, dragul meu.”
Într-o lume în care copiii sunt adesea supuși presiunii de a se conforma standardelor sociale sau academice, a auzi că sunt iubiți necondiționat este crucial.
Această simplă afirmație le oferă siguranța că dragostea părinților nu este condiționată de performanțele lor, de note, de comportament sau de realizări. Le transmite că sunt valoroși doar pentru că sunt ei înșiși, creând astfel un fundament solid de încredere în sine.
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
A doua frază pe care Adriana Wingard o recomandă este „Este ok să faci greșeli, pentru că poți învăța din ele.”
Într-o cultură unde succesul este adesea glorificat și eșecul stigmatizat, este vital ca părinții să le transmită copiilor lor că greșelile sunt o parte naturală a procesului de învățare.
Această înțelegere îi ajută pe copii să nu se teamă de eșec și să vadă greșelile ca pe oportunități de creștere.
Copiii care sunt învățați să accepte greșelile ca fiind normale sunt mai curajoși în încercarea de lucruri noi și au o reziliență mai mare în fața dificultăților.
Ultima frază recomandată de psihologul Adriana Wingard este „Sunt așa de mândră să fiu mama ta, dragul meu.”
A ști că părintele este mândru de el nu doar pentru realizările sale, ci pentru cine este ca persoană, îi oferă copilului o încredere de neclintit în sine.
A exprima mândria față de copilul tău pentru cine este, și nu doar pentru ce face, îi oferă acestuia o încredere care îi va servi pe tot parcursul vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.