Trei moduri de a spori fericirea și reziliența în copilul tău. Psiholog: „Este cel mai profund și personal mod de a-i spune «Te iubesc»”
Data publicării:
Cum să îți crești copilul mai rezistent și mai fericit? Un psiholog oferă trei sfaturi. 

„Cum le arăți copiilor tăi că îi iubești?” întreabă Jonice Webb, psiholog, într-un articol publicat pe Psychology Today. Modul în care părinții își exprimă dragostea față de copii este esențial pentru dezvoltarea lor și pentru capacitatea lor de a fi fericiți.

„A fi părinte este, fără îndoială, cea mai importantă și complexă sarcină din lume. Și totuși, nu există un manual sau o pregătire specifică pentru acest rol. Chiar și cu pregătire și cunoștințe, este dificil să fii un părinte pe deplin capabil să îndeplinească toate nevoile copiilor”, explică psihologul.

Nevoile emoționale ale copilului sunt continue, iar părinții nu au întotdeauna instrumentele necesare pentru a le identifica, a le gestiona și a le oferi atenția necesară.

„Este adevărat că oferindu-le copiilor tăi dragoste, hrană și o educație bună răspunzi multor dintre nevoile lor. Însă observarea și răspunsul la sentimentele copilului tău este cel mai profund și personal mod de a spune «Te iubesc»”.

Pentru a arăta această dragoste și a-ți ajuta copilul să fie fericit, iată trei comportamente recomandate de psiholog.

Citește și Tehnica parentală numărul 1 pentru a ajuta în momentele grele copiii de orice vârstă. Psiholog: „Niciun copil nu vrea să fie rău!”

Trei moduri de a spori fericirea și reziliența copilului tău

SURSA FOTO: freepik.com @nataliaderiabina

Oferă-i copilului tău darul autocompasiunii și al iertării. La fel ca toți oamenii, copilul tău va trece prin eșecuri și va face greșeli. Pentru a-l ajuta să vadă aceste momente ca oportunități de învățare și de întărire a rezilienței, începe devreme să-l înveți să se ierte și să practice autocompasiunea.

Aceasta înseamnă să accepte că fiecare are defectele sale și că a făcut tot posibilul, chiar dacă, de data aceasta, nu a fost suficient.

„Când îți poți ghida copilul să înțeleagă ce a mers prost, ce ar putea merge mai bine data viitoare și să ceară ajutor, îl înveți să nu se rușineze sau să se învinovățească”, explică psihologul.

Arată-i copilului tău nu doar că îl iubești, ci și că îți face plăcere să petreci timp cu el. „Acest lucru poate implica îmbrățișări calde, râsete, timp de calitate împreună sau participarea la activități care îi plac. Majoritatea copiilor știu că sunt iubiți de părinți pentru că sunteți părinții lor. Dar este esențial ca copilul tău să simtă cu adevărat dragostea ta și să știe că te bucuri de compania lui, subliniază psihologul.

Nu rata micile oportunități de a arăta recunoștință emoțională. Verificându-ți copilul în mod regulat și ascultându-l cu atenție atunci când îți vorbește, fără a te lăsa distras, îi arăți că este important pentru tine. Copilul tău trebuie să se simtă iubit, văzut și auzit.

„Cum se simte? Există ceva de care are nevoie sau își dorește? Sunt multe ocazii de a oferi atenție emoțională copilului tău”, explică psihologul.

Prin urmare, pentru a spori fericirea și reziliența copilului tău, este esențial să îi oferi sprijin emoțional constant, să îi arăți că îți face plăcere să petreci timp cu el și să îl înveți să se ierte pe sine. Prin aceste gesturi, copilul tău va învăța să treacă mai ușor prin provocările vieții, simțindu-se iubit și valoros. Amintește-ți că micile acțiuni și momentele de conectare emoțională pot avea un impact profund asupra dezvoltării și bunăstării sale pe termen lung.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel