Ultima generație fără clasa pregătitoare: Aproape o treime dintre ei NU au mai ajuns la Bacalaureat
Data publicării:
Peste 60.000 de elevi care au început clasa I acum 12 ani nu s-au înscris la bacalaureat în acest an.

Conform unei analize realizate de Edupedu.ro, acest număr reprezintă 30% din cohortă, conform calculelor, excluzând elevii care au optat pentru învățământul profesional în clasa a IX-a.

Ministerul Educației nu oferă explicații despre ce s-a întâmplat cu acești elevi, de ce au abandonat, unde sunt acum, cine este responsabil pentru ei și pentru parcursul lor educațional, în condițiile în care legea prevede obligativitatea celor 12 clase.

Ultima generație care nu a avut clasa pregătitoare

În septembrie 2012, 202.134 de elevi erau înscriși în clasa I, conform datelor Ministerului Educației, citate de Edupedu.ro. Aceasta este ultima generație care nu a avut clasa pregătitoare.

În anul următor, în clasa a II-a, numărul elevilor a crescut la 203.387, potrivit raportului Evaluării Naționale de la finalul clasei a II-a din 2014.

Când au ajuns în clasa a III-a, numărul elevilor din această generație a scăzut la 197.593, conform datelor de la Institutul Național de Statistică obținute de Edupedu.ro.

Următoarele date disponibile sunt din clasa a VII-a, când Ministerul Educației a organizat simularea Evaluării Naționale. Atunci erau înscriși 182.203 elevi, cu 19.931 mai puțini față de cei înscriși în clasa I. La finalul clasei a VIII-a, în 2020, numărul lor a scăzut la 180.306, iar 178.717 dintre aceștia au absolvit gimnaziul, conform Raportului Starea Învățământului 2023.

Într-o analiză din 2020, Edupedu.ro arăta că 172.532 de elevi din această generație erau înscriși la Evaluarea Națională, iar 161.038 au fost prezenți. 22.527 dintre absolvenții de clasa a VIII-a s-au orientat către învățământul profesional.

În prezent, la începutul anului școlar 2023-2024, 146.000 de elevi din această generație erau înscriși în clasa a XII-a, conform datelor de la simularea probelor de Bacalaureat, publicate de Ministerul Educației.

Nu se știe câți au absolvit clasa a XII-a, dar conform anunțului de azi al Ministerului Educației, doar 119.000 de elevi s-au înscris la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024.

Astfel, avem o diferență de aproximativ 27.000 de elevi care, deși au fost în clasa a XII-a, nu s-au înscris la Bacalaureat. Din cei 202.134 de elevi înscriși în clasa I în 2012, după excluderea celor care au urmat școli profesionale, 60.607 nu au ajuns să susțină Bacalaureatul după 12 ani de școală obligatorie. Acest număr reprezintă aproape 30% din totalul generației.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Greșelile părinților care împiedică formarea copiilor la școală: Ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța / FOTO: freepik.com @MinetPhoto

Greșelile părinților care împiedică formarea copiilor la școală: Ajungem să le împiedicăm dezvoltarea capacității de a învăța

Semnele care arată că ești un părinte inteligent emoțional. Un nou studiu a evidențiat două comportamente / FOTO: freepik.com @massonstock

Semnele care arată că ești un părinte inteligent emoțional. Un nou studiu a evidențiat două comportamente

„Lista fericirii”. O strategie fabuloasă pentru a ajuta copiii să prețuiască lucrurile simple / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

„Lista fericirii”. O strategie fabuloasă pentru a ajuta copiii să prețuiască lucrurile simple

Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!” FOTO: freepik.com @kolesnikovsergii

Valorile pe care copiii ar trebui să le învețe acasă, NU la școală! Expert: „Poate că nu ne e foarte clar ce predau profesorii și ce predau părinții!”

pixel