Un bunic bun NU face următoarele lucruri: Lista celor ”8 interzise”
Data publicării:
Bunicii, o figură predominantă în viața copiilor noștri și nimeni nu poate nega acest lucru. Ei joacă un rol esențial în viața nepoților, oferind nu doar sprijin emoțional și înțelepciune acumulată de-a lungul anilor, ci și amintiri de neprețuit. Cu toate acestea, chiar și cei mai bine intenționați bunici pot face greșeli care pot afecta dezvoltarea și relația cu nepoții și copiii lor. 

Mai întâi de toate, nu există bunic rău, ci bunic neinformat. Un bunic bun știe să evite anumite comportamente care ar putea influența negativ dinamica familiei sau educația copilului. În rândurile de mai jos veți afla câteva lucruri pe care un bunic bun NU le face, însoțite de exepmle. Deci, bunici sau părinți care ați deschis acest articol, cu siguranță veți găsi important ceea ce vă vom relata mai jos:

Un bunic bun NU subminează autoritatea părinților

Un bunic bun înțelege că părinții sunt cei care stabilesc regulile și limitele pentru creșterea copilului. Încercarea de a submina aceste reguli sau de a oferi copilului lucruri interzise de părinți poate crea tensiuni în familie și confuzie pentru copil.

Exemplu: Dacă părinții au stabilit reguli clare despre cât timp petrece copilul în fața ecranului, bunicul nu ar trebui să ignore aceste limite oferind acces suplimentar la tabletă sau telefon.

Un bunic bun NU face comparații între nepoți

Fiecare copil este unic, iar comparațiile între nepoți pot crea sentimente de inadecvare sau gelozie. Un bunic bun evită să-i compare pe nepoți între ei, fie că este vorba despre abilități, realizări școlare sau comportamente.

Exemplu: Spunând unui nepot că fratele său mai mic este "mai inteligent" sau "mai bine crescut" poate afecta încrederea în sine a copilului și poate tensiona relațiile dintre frați.

Un bunic bun NU răsfață excesiv

Este firesc ca bunicii să-și dorească să-și răsfețe nepoții, însă un bunic bun știe să echilibreze acest impuls. Răsfățul excesiv poate duce la probleme de comportament, mai ales dacă copilul începe să se aștepte la tratament special constant.

Exemplu: Oferirea constantă de dulciuri, cadouri sau permisiunea de a evita sarcini și responsabilități poate submina învățarea valorilor muncii și a răspunderii.

NU impune metode de educație depășite

Lumea s-a schimbat semnificativ, iar metodele de educație de acum câteva decenii pot să nu mai fie potrivite pentru contextul actual. Un bunic bun respectă metodele de creștere ale părinților și nu încearcă să impună practici învechite, care ar putea contraveni celor moderne.

Exemplu: Pedepsele fizice sau fraze de tipul „copiii trebuie văzuți, nu auziți” nu mai sunt acceptate în educația contemporană și pot avea efecte negative asupra psihicului copilului.

2. Fotografie... (un-bunic-bun-nu-face-urmatoarele-lucruri-lista-celor-e2809d8-interzisee2809d_39219500.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

NU critică părinții în fața copiilor

Un bunic bun nu își critică propriii copii (adică părinții nepoților) în fața acestora. Acest lucru nu doar că afectează relația dintre bunici și părinți, dar creează confuzie și lipsă de respect față de autoritatea părintească.

Exemplu: Dacă un bunic spune nepoților că „Mama ta este prea strictă” sau „Tatăl tău nu știe cum să te crească”, copilul poate începe să-și submineze părinții și să nu mai urmeze regulile familiei.

NU își impune propriile dorințe și planuri

Un bunic bun știe să respecte limitele impuse de părinți și să nu își impună propriile planuri sau dorințe asupra familiei. Chiar dacă bunicul își dorește să petreacă mai mult timp cu nepoții, el trebuie să respecte programul și ritmul familiei.

Exemplu: Un bunic care insistă să viziteze sau să ia copiii la plimbare în fiecare weekend, chiar dacă părinții au alte planuri, poate cauza frustrări și tensiuni.

NU îi învață pe copii să ascundă lucruri față de părinți

Să ceri unui nepot să nu spună părinților despre un anumit comportament sau să ascundă o activitate nu doar că subminează încrederea în familie, dar îl învață pe copil că este în regulă să mintă.

Exemplu: Dacă bunicul îi dă nepotului un joc video pe care părinții nu l-ar aproba și îi spune să nu le spună, copilul învață să nu fie transparent cu părinții săi.

NU își tratează nepoții ca pe niște copii „eterni”

Pe măsură ce copiii cresc, bunicii trebuie să recunoască faptul că nepoții lor devin adolescenți și, mai târziu, adulți cu propria lor personalitate. Tratarea lor ca pe niște copii mici, chiar și atunci când au crescut, poate fi frustrantă și limitativă pentru dezvoltarea lor.

Exemplu: Continuarea abordării autoritare și a luării deciziilor în numele nepoților mari poate împiedica autonomia acestora și dezvoltarea unei relații mature.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel