Un cunoscut pediatru demontează mitul că părinții nu pot să se contrazică între ei: „Este exact invers”
Data publicării:
Unul dintre cele mai mari temeri ale părinților, în timpul creșterii copiilor, este de a părea inconsistenți sau de a fi desautorizați în fața copiilor lor. 

Credința că, odată ce unul dintre părinți ia o decizie sau dă o comandă, celălalt nu poate să-l contrazică, s-a răspândit de-a lungul anilor, alimentând frica de dezbinare familială.

Cu toate acestea, pediatrul Carlos González, cunoscut pentru filosofia sa bazată pe respectul față de copii, are o opinie clară în această privință, pe care o împărtășește pe Instagram și în podcastul său „Criando sin miedo”: nu doar că este sănătos să te contrazici, dar făcută corect, aceasta poate aduce beneficii semnificative copiilor.

Citește și Cum să crești un copil independent

Ideea că a contrazice celălalt părinte îl desautorizează pe acesta în fața copiilor este, potrivit lui González, complet greșită. Departe de a genera confuzie sau lipsă de respect, a te contrazice în situații punctuale întărește siguranța copilului.

Iată cum explică acest lucru:

SURSA FOTO: Freepik.com@user15285612

„Când tata spune o prostie, mama îl poate opri și invers. Garantia pentru copil este că, dacă tata își pierde nervii, mama mă protejează, iar dacă mama își pierde nervii, tata mă protejează.”

Cheia este ca copilul să înțeleagă că ambii părinți acționează din iubire și protecție și că nu tot ce spune un adult este infailibil.

Acest tip de contradicții îi permite copilului să vadă că adulții pot și ei să greșească și că este în regulă să se corecteze reciproc într-un mod respectuos.

Departe de a-și pierde autoritatea, părinții o întăresc arătându-le copiilor că sunt oameni, că fac greșeli și că pot să le rezolve într-un mod calm și echilibrat.

Corectarea impulsurilor disproporționate

SURSA FOTO: Freepik.com@bristekjegor

Citește și Obiceiuri recomandate de un pediatru de la Harvard pentru a-ți ajuta copilul să fie mai sociabil și să-și facă prieteni

„Să imaginăm o situație tipică: copilul se joacă și varsă un pahar cu apă pe canapea. Tata, supărat din cauza incidentului, reacționează exagerat și strigă: „De fiecare dată greșești, mă enervezi teribil!”

În acest moment, mama ar putea să tacă pentru a nu-l contrazice pe tata, crezând că astfel protejează „autoritatea” familiei. Însă, potrivit lui González, cel mai bine ar fi ca mama să intervină cu calm, spunând ceva de genul: „A fost un accident, hai să-l curățăm împreună, nu e nimic grav.”

Aici, tata nu este desautorizat; el este susținut și, într-un fel, „salvat” dintr-o reacție impulsivă pe care ar putea să o regrete mai târziu. Vedem astfel cum copilul învață că adulții pot și ei să se corecteze între ei și că protecția și grija sunt întotdeauna mai importante decât impulsurile de moment”, potrivit Bebe y Mas.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...

Moduri de a disciplina un copil fără a țipa

Disciplinarea unui copil poate fi o provocare, dar nu...



Cele mai noi articole

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel