Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
După ce a petrecut nouă luni într-un pântec întunecat (și uneori zgomotos), nou-născutul și-a stabilit propriile cicluri de somn, care îi par naturale, chiar dacă ție ți se par ciudate.
Așa cum el vă anunță că îi este foame la orice oră din zi sau din noapte, modelele de somn ale bebelușului dvs. pot părea întâmplătoare la început, schimbându-se uneori de la o zi la alta.
Bebelușii nu se nasc știind cum să adoarmă atunci când sunt obosiți sau cum să se trezească când sunt bine odihniți. Acesta este tot un comportament învățat.
Dacă nou-născutul tău doarme ca un vampir toată ziua și este treaz toată noaptea sau dacă prezintă alte modele comune de somn pentru bebeluși, cum ar fi trezirile frecvente de noapte, somnul agitat sau trezirea devreme, totul este complet normal. Tiparele lui de somn vor evolua pe măsură ce crește.
În primul rând, veștile bune pentru părinții epuizați: nou-născuții dorm mult, 14-17 ore pe zi, sau aproximativ 70% din timp. Iată cele mai frecvente plângeri ale părinților legate de somn la nou-născuți și sfaturi pentru a le rezolva:
Probleme de a adormi. Copilul tău s-ar putea lupta cu ora de culcare pentru că nu îi place pătuțul sau nu se simte confortabil să fie așezat în siguranță pe spate. Dacă acesta este cazul, încercați să îl înfășați confortabilși să îi lăsați o suzetă. Acest lucru il va ajuta să se simtă mai confortabil.
Trezire frecventă de noapte. Bebelușii alăptați vor trebui să alăpteze la fiecare două până la trei ore la început, iar bebelușii hrăniți cu biberon la fiecare trei până la patru ore, așa că nu vă așteptați la mai mult de câteva ore de somn.
Dacă sunteți prea epuizat pentru a continua să vă treziți să alăptați sau să-i oferiți un biberon, cereți-i partenerului sau altui îngrijitor să preia uneori sarcinile de hrănire, astfel încât să vă puteți recupera din urmă odihna.
Mofturi în timpul somnului. Dacă nou-născutul tău nu pare să aibă somnul adânc de care are nevoie, s-ar putea să nu fie complet confortabil – chiar dacă pătuțul este perfect amenajat.
Gândește-te: uterul a fost întunecat tot timpul, așa că poate fi confuz dacă există lumină sau activitate în jurul lui. Soluția este de a face mediul cât mai asemănător cu uterul, deocamdată, cu nuanțe întunecate și o mașină de zgomot alb pentru a încuraja ațipirea.
Verificați și temperatura camerei. O cameră rece îți poate trezi copilul, în timp ce o cameră prea caldă poate fi un factor de risc pentru sindromul morții subite a sugarului (SIDS).
Ca adult ai nevoie de aproximativ șapte până la nouă ore de somn pe noapte și probabil că nu ai mult timp să dormi. Pe de altă parte, copilul tău doarme aproximativ 14 până la 17 ore într-o perioadă de 24 de ore ca nou-născut, iar când este mai mare, în jur de 10 până la 12 ore noaptea.
Deși bebelușii petrec o mare parte din zi dormind, nu este somnul adânc pe care ți-l poți imagina. Somnul activ scade și somnul profund crește odată cu vârsta. Bebelușii dorm neliniștiți pentru că jumătate din somnul lor este de tip REM, adică somnul activ în care apar visele.
În uter, la 28 de săptămâni, bebelușul tău și-a petrecut probabil aproape tot timpul în somn REM agitat. Până când copilul tău va împlini 6 luni, își va petrece aproximativ jumătate din timp în somn non-REM, un somn mai profund și liniștit, care nu include atât de multe zvâcniri și mișcări.
În comparație, adulții petrec doar aproximativ un sfert din timpul lor de somn în somn REM și aproximativ trei sferturi în somn non-REM.
Când adulții transpira în timpul somnului, ei presupun că ceva nu este în regulă. Când bebelușii transpiră în timpul somnului, este adesea un semn că dorm adânc.
Deși transpirația nu este, de obicei, nimic de alarmat, asigurați-vă, când adormi copilul, că nu este îmbrăcat excesiv și că temperatura camerei este confortabilă. Dacă copilul tău este cald la atingere și pare că ar putea avea febră, verifică-i temperatura.
Tiparele de somn ale nou-născutului tău sunt greu de schimbat, dar poți face multe pentru ca mediul ei să fie mai propice somnului, inclusiv să te asiguri că este hrănit cu un scutec curat și uscat, să verifici dacă camera lui are temperatura potrivită și că nu este prea îmbrăcat pt. somn și evitând orice lumini sau sunete care distrag atenția care ar putea să îl țină treaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...