Aceste comportamente dovedesc că bunicii își iubesc nepoții mai mult decât orice pe lume
Bunicii ocupă un loc special...
Miniseria „Adolescență coruptă” a debutat pe ecrane pe 13 martie, și de atunci a stârnit un val de reacții în mediul online. Mulți spectatori au luat cu asalt rețelele sociale pentru a lăuda seria „deranjantă”, care abordează subiecte sensibile și de actualitate.
Producția Netflix, formată din patru episoade, a obținut un impresionant scor de 100% pe Rotten Tomatoes și s-a clasat pe primul loc în topul celor mai urmărite programe TV ale momentului.
Din distribuție fac parte actori precum Stephen Graham, Ashley Walters, Erin Doherty și talentatul debutant Owen Cooper.
Serialul urmărește viața lui Eddie Miller (interpretat de Graham), un tată a cărui existență este complet răsturnată după ce fiul său de 13 ani, Jamie (Cooper), este arestat pentru uciderea violentă a unei colege de clasă.
În încercarea de a înțelege gravitatea situației, autoritățile îl supun pe Jamie unei evaluări psihologice realizate de Briony Ariston (Doherty).
În cel de-al treilea episod, o vedem pe Briony interacționând cu Jamie. Îi oferă o ciocolată caldă și o jumătate de sandviș cu brânză și murături, înainte ca cei doi să poarte una dintre cele mai intense și șocante conversații din întregul serial.
În timpul dialogului, Jamie începe să își dezvăluie natura întunecată și violentă, iar spectatorii primesc indicii despre modul în care percepe realitatea.
Deși nu își recunoaște fapta, el repetă obsesiv că „nu a greșit cu nimic” – o replică ce pare să aibă o semnificație profundă.
Acest aspect a fost analizat de psihologul Dannielle Haig, care a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Tyla, că această afirmație este „un detaliu esențial” pe care unii spectatori l-ar fi putut trece cu vederea.
„Această replică sugerează că Jamie și-a raționalizat acțiunile într-un mod care îi permite să evite sentimentul de vinovăție”, explică expertul.
CITEȘTE ȘI Ce înseamnă manosfera? Cultura „incel” toxică prezentată în „Adolescence” pe Netflix
Psihologul subliniază că există mai multe explicații posibile pentru acest tip de comportament.
„Jamie ar putea crede că ceea ce a făcut este justificat sau, pur și simplu, s-ar putea să nu fie capabil să distingă între vinovăția legală și vinovăția morală”, explică Haig.
Mai mult, expertul atrage atenția că adolescentul s-ar putea percepe ca pe o victimă.
„Poate că s-a simțit provocat, manipulat sau că nu a avut altă opțiune”, adaugă aceasta.
Acest mod de gândire nu este neobișnuit la adolescenții expuși unor ideologii extreme sau care nu și-au dezvoltat încă maturitatea emoțională.
„Ei pot avea dificultăți în a raționa moral, mai ales atunci când percepția lor despre bine și rău a fost influențată mai mult de factori externi decât de reflecția personală”, explică psihologul.
O altă posibilitate este că Jamie respinge realitatea faptei sale pentru a se proteja psihologic.
„Unii indivizi, în special tinerii, își creează o versiune a evenimentelor mai ușor de acceptat”, spune Haig.
„Dacă el crede că nu a făcut nimic rău, poate fi pentru că acceptarea adevărului ar fi, pur și simplu, insuportabilă pentru el.”
În final, expertul concluzionează că această replică este importantă deoarece schimbă modul în care înțelegem vinovăția.
„Admiterea unei infracțiuni nu înseamnă neapărat și procesarea acesteia, iar Adolescența ne obligă să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă, cu adevărat, justiția atunci când persoana implicată nu își poate înțelege pe deplin propria culpabilitate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Bunicii ocupă un loc special...
Bunicii ocupă un loc special...