Unde și cum trebuie să doarmă bebelușul în primele luni de viață 
Data publicării:
Primele luni de viață ale bebelușului sunt foarte greu de gestionat: tu nu ești obișnuită cu el, iar el abia poate distinge câteva lucruri. Una dintre marile dileme ale proaspetelor mămici este unde să-și culce bebelușul: lângă ele sau în pătuț? 

Unde doarme copilul este o alegere personală, dar trebuie să te ghidezi și după câteva criterii de siguranță. Cel mai bine este este să iei o decizie după ce te gândești la nevoile și situația propriei familii.

Specialiștii australieni spun că este recomandat ca bebelușul să doarmă în propriul pătuț, situat lângă patul unde se odihnește mama, în primul an de viață sau cel puțin în primele șase luni. S-a demonstrat că acest tip de împărțire a camerei, cu paturi separate pentru tine și bebeluș, reduce la jumătate riscul de moarte subită la sugar (SUDI), inclusiv sindromul morții subite a sugarului (SIDS) și accidentele fatale în timpul somnului. 

Dacă bebelușul doarme într-o camera separata de tine, verifică-ți bebelușul in mod regulat pentru a te asigura că acesta stă pe spate si că fața și capul rămân descoperite. Bebelușii care se pot rostogoli bine în ambele direcții își pot găsi propriile poziții de somn, dar ar trebui să fie întotdeauna adormiți pe spate.

Dormitul cu bebelușul în paturi separate: Alte avantaje 



Părinții care împart aceeași cameră cu bebelușii lor, dar totuși cei mici dorm în pătuțuri spun că au următoarele avantaje:

- Puteți fi aproape și puteți răspunde rapid când copilul se trezește.

- Puteți să vă verificați copilul când doriți în timpul nopții.

- Este mai ușor să vă alăptați copilul când se trezește noaptea.

Adulții spun, de asemenea, că împărțirea camerei în paturi separate pentru părinți și copii are mai multe avantaje față de dormitul în același pat cu copilul tău:

- Dormi mai bine. Bebelușii nu au întotdeauna cel mai lin somn, iar mișcările lor pot deranja un părinte care doarme în același pat.

- Dacă bebelușii sunt obișnuiți să se așeze în propriile lor paturi, le este mai ușor să doarmă departe de părinți la creșe, grădinițe sau atunci când sunt lăsați în grija bunicilor, prietenilor sau la alte rude.

- Este mai ușor să schimbi lenjeria pătuțului, decât să schimbi foarte des lenjeria patului matrimonial, pentru că se pot întâmpla accidente cu scutecele. De asemenea, salteaua de la pătuț pot fi înlocuită mai ușor în cazul în care se pătează sau pe ea ajung diverse lichide. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Parenting
Tagurile articolului: bebelusi  doarme  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel