15 ianuarie: Ziua Culturii Naționale. Cele mai frumoase poezii pentru copii, scrise de Mihai Eminescu
În acest raport, agenția ONU subliniază dificultățile cu care se vor confrunta copiii și adolescenții într-un viitor apropiat din cauza urgenței climatice, schimbărilor demografice și decalajului tehnologic.
Am discutat cu Lara Contreras, directorul pentru Influență, Programe și Alianțe al UNICEF Spania, despre aceste dificultăți și despre măsurile care ar trebui luate pentru a proteja minorii.
Citește și UNICEF: 41,5% dintre copiii din România, în risc de sărăcie şi excluziune socială
În 2050, vor exista de cel puțin 3 ori mai mulți copii și adolescenți afectați de inundații extreme cauzate de precipitații intense.
Raportul nu este deloc încurajator în ceea ce privește provocările cu care se va confrunta copilăria într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Raportul „Starea mondială a copiilor 2024: viitorul copilăriei într-o lume în schimbare” pune accent pe trei megatendințe care, dacă nu se iau măsurile necesare pentru a le evita, vor avea un impact semnificativ asupra copiilor: criza climatică și de mediu, schimbările demografice și progresele tehnologice.
În acest sens, aproape jumătate din copiii lumii - aproximativ 1 miliard - trăiesc în țări care se confruntă cu un risc ridicat de pericole climatice și de mediu.
Referitor la demografie, se preconizează că, în decada 2050, populația infantilă globală se va stabiliza la 2.300 de milioane de persoane, dar schimbările regionale vor varia.
Conform acestei proiecții, Africa Subsahariană și Asia de Sud vor avea cele mai mari populații de copii. Și, în general, la nivel global, populația va îmbătrâni.
În cele din urmă, tehnologiile de vârf, cum ar fi Inteligența Artificială (IA), oferă atât oportunități, cât și riscuri pentru copii, care deja interacționează cu aceste tehnologii integrate în aplicații, jucării, asistenți virtuali, jocuri video și software de învățare.
Însă decalajul digital este uriaș.
În 2024, doar 26% din locuitorii țărilor cu venituri mici au acces la internet, față de mai mult de 95% în țările cu venituri mari.
Se estimează că, în 2050, pericolele climatice se vor răspândi și mai mult, cu de opt ori mai mulți copii expuși la valuri de căldură extreme și de două ori mai mulți la incendii de pădure, comparativ cu decada 2000.
În plus, 23% din copiii la nivel global vor trăi în țări cu venituri mici, față de 16% în prezent.
Aceste țări, care sunt cele mai puțin responsabile pentru schimbările climatice, sunt, pe de altă parte, cele care au cele mai puține resurse pentru a investi în atenuarea și adaptarea la acestea.
Pentru a reduce aceste riscuri menționate, este necesar să se implementeze politici publice care, încă din educație, să asigure dobândirea competențelor digitale, promovând un utilizare corectă a tehnologiei și creând un mediu digital sigur.
Instituțiile educaționale și familia joacă un rol esențial, fiind responsabile pentru a limita expunerea copiilor la ecrane și a-i ghida să folosească corect instrumentele digitale, prin supraveghere și îndrumare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!
Fiecare mamă își dorește ca...