6 întrebări importante pe care să i le pui copilului în fiecare dimineață, potrivit unui psiholog
Deși un astfel de moment poate fi foarte dureros pentru un copil, este esențial să-l susținem cu empatie și înțelegere. În fața tristeții și a dezamăgirii, reacțiile noastre pot face o mare diferență în felul în care copilul va înțelege și va procesa această experiență.
Urania Cremene, specialist în parenting, spune că primul pas în gestionarea unei astfel de situații este empatia.
Atunci când copilul îți spune că se simte trist pentru că nu a fost invitat, un răspuns simplu și plin de înțelegere poate ajuta mult: „Ai fi vrut să fii acolo, așa-i?” sau „Ți-ai dorit foarte mult să mergi, nu?”. Aceste cuvinte îi arată copilului că îți pasă de sentimentele lui și că înțelegi cât de importantă este această experiență pentru el.
Fiecare părinte se confruntă, la un moment dat, cu situația în care copilul său nu este invitat la petrecerea de ziua unui coleg sau prieten.
„Când copilul tău nu este invitat la petrecerea sau ziua de naștere a unui coleg, și e foarte trist, iată ce să faci: în primul rând empatizează cu copilul tău. Spune-i ceva de felul: Ai fi vrut să fii acolo, așa-i? sau Ți-ai dorit foarte mult să mergi, nu?
Mai apoi, ia-ți copilul în brațe sau fii alături de el și spune-i așa: există, în acest moment, această decizie pe care prietenul sau prietena ta sau colegul tău/colega ta a luat-o.
Vrea să fie alături de alți copii și a preferat ca tu să nu fii partea din această petrecere. Asta nu înseamnă că are ceva cu tine, că e supărat pe tine, pur și simplu a ales ca alături de el să fie alți copii.
Ce poți face mai departe este să-i spui că asta nu înseamnă că el nu este iubit sau valoros. Adu-i aminte de prietenii, colegii, rudele care îl iubesc, la a căror zi de naștere a fost sau va mai merge.
Poți să-i spui și din experiența ta. Și eu alg să chem alături de mine unii oameni, pe alții aleg să-i țin deoparte. Cu unii mă văd la cafea, alții îmi sunt prieteni foarte buni. E normal să avem preferințe.
Ce mai poți face este să-i aduci aminte de un moment din trecut, în care a făcut același lucru: a lăsat un copil pe afară, fie că este vorba despre un joc în parc, fie că e vorba de propria petrecere, pentru că pur și simplu nu au încăput toți copiii. Cam asta ai putea face ca al tău copil să se simtă în continuare văzut, auzit, respectat, important și primit cu brațele deschise”, a spus Urania Cremene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.