Urechile clăpăuge la nou născuți: Iată cum trebuie să le corectați
Data publicării:
Viața de proaspătă mămică este plină de bucurii enorme, dar și de unele griji pentru copilul ei. O teamă cu care ne confruntăm adesea, legată de aspectul fizic, este cea a urechilor proeminente. În acest articol vom încerca să lămurim și să explicăm cum să facem corectăm această situație. 

Urechile proeminente nu provoacă probleme de auz sau de sănătate copilului. Sunt doar un mic defect estetic, dar, fiind deosebit de evidente, pot cauza o anumită îngrijorare unei proaspete mame. 

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale sarcinii este să-ți imaginezi chipul bebelușului tău în fiecare detaliu. Când se naște copilul este chiar mai frumos decât ți-ai imaginat: pur și simplu perfect. Apoi brusc, după câteva săptămâni, observi că par a fi puțin mai proeminente decat la început. Începeți să observați și să vă temeți că nou-născutul tău are urechi clăpăuge. 

Potrivit statisticilor, până la 5% dintre bebeluși au urechi clăpăuge la naștere, 8% dintre aceștia moștenind defectul pe cale genetică. Fenomenul se manifestă în egala măsură atât la băieți cât și la fete.

Este adevărat: în primele șase luni de viață cartilajul urechii este foarte moale și se poate deforma ușor. Dacă copilul tău doarme mereu pe o parte, iar auricula rămâne pliată ore în șir în fiecare zi, dupa câteva luni poate avea tendința să se deformeze. În realitate, însă, este o schimbare temporară, care în cele mai multe cazuri se rezolvă de la sine odată cu creșterea. 

Motivul principal din spatele acestei imperfecțiuni, când urechile sunt cu adevărat pronunțate, nu este de fapt postura: este  genetică. 

Urechile proeminente se dezvoltă deja în uterul mamei, în jurul lunii a șasea de sarcină. Dacă ereditatea are o mână de lucru, așadar, nu se poate face mare lucru pentru a o combate... în afară de a aborda problema cu calm! 

Bineînțeles că există metode de rezolvare a problemei: sunt mai mult sau mai puțin invazive, unele născute în domeniul medical în timp ce altele seamănă mai mult cu versiunile moderne ale remediilor bunicii.  

În orice caz, având în vedere că la baza urechilor clăpăuge cauza este în principal genetică, apare spontan o întrebare:  Este posibil să le eliminați sau să le preveniți ? 

Pot fi corectate urechile clăpăuge? 

Deși acum se știe că această pată se datorează în principal geneticii,  de-a lungul timpului au fost create mai multe remedii pentru urechile proeminente. 

Să ne uităm la toate posibilitățile: 

Dacă ești îngrijorat că nou-născutul tău dezvoltă urechi clăpăuge din cauza poziționării incorecte a cartilajului în timpul somnului  sau al hrănirii, soluția este simplă. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că, în timp ce doarme sau alăptează, urechea nu îi rămâne îndoită sub cap.  


Desigur, vei obiecta că nu poți sta treaz toată noaptea asigurându-te că nu își schimbă poziția... și ai dreptate! Pentru a face față acestui lucru s-au născut soluțiile pe care urmează să le citești. 


Boneta bebelușului este evoluția bentiței (remediul bunicii prin excelență, care era foarte la modă în anii 70). Aceasta este o șapcă din plasă care ține urechile aproape de cap și pe care nou-născutul trebuie să o poarte cea mai mare parte a zilei, mai ales în timp ce doarme.  
Avantajul față de bentiță este că nu se mișcă și nu riscă să provoace dureri de cap, plus că permite scalpului să respire - lucru pe care boneta normală nu face.   

O altă idee pe care am putea-o defini ca o evoluție a remediului unei bunici este cea a aparatelor pentru urechea externă. În practică, bunicile au sugerat să folosești bandă adezivă pentru a menține urechea atașată de cap. Astăzi avem breteaua de silicon, de fixat cu adezivi speciali pentru a da încet, încet o nouă forma cartilajului. În câteva săptămâni sau câteva luni, această metodă pare să rezolve complet problema urechilor proeminente la nou-născuți.  


Cea mai invazivă soluție pentru urechile proeminente este cu siguranță intervenția chirurgicală: de la 6/7 ani încolo, este posibilă supunerea copilului la otoplastie, pentru a elimina definitiv problema. Aceasta este o adevărată operație chirurgicală, așa că nu trebuie luată cu ușurință și care trebuie abordată doar dacă urechile proeminente provoacă probleme majore de stima de sine copilului. 

Principala întrebare pe care trebuie să ți-o pui, înainte de a încerca să  corectezi urechile proeminente la un bebeluș  sau un copil, este: chiar merită?  

O proaspătă mamă ca tine își dorește cu siguranță tot ce este mai bun pentru copilul ei, nu există nicio îndoială în acest sens. Dar suntem siguri că este utilă concentrarea asupra unei imperfecțiuni precum urechile proeminente? 

La urma urmei, nu este o problemă de sănătate, ci doar un mic defect estetic - acele defecte care pot  face de fapt un nou-născut și mai drăguț  și amuzant. Bineînțeles, el va crește și s-ar putea să vă temeți că va suferi tachinări de la semenii săi.

Dar vrem să vă spunem ceva: unele cercetări, inclusiv una publicată în jurnalul  JAMA Network, au dovedit contrariul: copiii cu urechi proeminente sunt adesea percepuți de ceilalți ca fiind mai plăcuti și inteligenți.  

Gândește-te la asta: dacă tu însuți confrunți cu calm acest mic defect al copilului tău, nici el nu îi va acorda prea multă importanță pe măsură ce va crește. Stima de sine nu va fi afectată: urechile, fie că sunt proeminente sau nu, vor fi pur și simplu trăsătura lui distinctivă. 

La urma urmei, fiecare copil este frumos și tocmai  micile detalii îl fac unic !

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: aspect estetic  bebelus  copil  urechi clapauge  urechi proeminente 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel