Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Acidul uric este un produs rezidual din metabolismul unor substanțe chimice numite purine, care se găsesc în alimente precum carne și în unele tipuri de pește.
În corpul uman, acidul uric este în mod normal excretat prin rinichi, se dizolvă în sânge și este eliminat prin urină, dar în timpul sarcinii apar modificări importante ale nivelului hormonal și al metabolismului, care pot influența nivelul acidului uric.
Mai detaliat, în timpul sarcinii, nivelurile de acid uric scad inițial cu 25-35%. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, aceste niveluri cresc treptat până când, la sfârșitul sarcinii, devin asemănătoare cu cele ale femeilor care nu sunt însărcinate: aproximativ 4-6 miligrame pe decilitru.
Valorile ideale ale acidului uric din sânge în timpul sarcinii pot varia ușor de la femeie la femeie, dar, în general, ar trebui să fie între 1,9 și 7,5 miligrame pe decilitru (mg/dl) - ghidurile Colegiului American de Reumatologie au stabilit un prag de risc la 6mg/dl de sânge – deși se pot modifica în timpul diferitelor etape ale sarcinii (de exemplu nivelul acidului uric poate crește treptat în al doilea și al treilea trimestru).
O creștere semnificativă a nivelului de acid uric poate indica necesitatea de a monitoriza cu atenție sănătatea rinichilor.
În general, valorile scăzute nu provoacă îngrijorare deosebită și nu reprezintă un semnal de alarmă, deși rezultatele testelor trebuie citite întotdeauna în contextul stării de sănătate a individului.
Femeile cu acid uric ridicat în timpul sarcinii pot fi expuse riscului de a dezvolta gestoza, o afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială, umflare, proteine în urină și leziuni potențiale ale organelor interne. Gestoza poate reprezenta o amenințare serioasă pentru sănătatea mamei și a bebelușului, așa că monitorizarea nivelurilor de acid uric în timpul sarcinii este foarte importantă.
În acest caz, rinichii nu sunt capabili să elimine eficient acidul uric care, prin urmare, poate atinge valori ridicate în sânge (hiperuricemie).
În primul rând, stabilește o dietă pentru a preveni gestoza: o dietă echilibrată și țintită care poate ajuta la menținerea nivelului normal de acid uric în timpul sarcinii și la reducerea riscului de apariție a gestozei. Iată câteva indicații:
Creșterea aportului de apă: Consumul unei cantități adecvate de apă este crucial pentru buna funcționare a rinichilor și pentru a ajuta organismul să elimine excesul de acid uric.
Limitați consumul de alimente bogate în purine: reducerea consumului de carne roșie, organe, fructe de mare și alimente bogate în purine poate ajuta la menținerea nivelului scăzut de acid uric.
Creșteți aportul de fructe și legume: Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți și pot ajuta la prevenirea acumulării de acid uric.
Controlați-vă aportul de zaharuri și carbohidrați rafinați: evitarea alimentelor bogate în zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de glucoză din sânge, reducând astfel riscul de apariție dificilă.
Limitați sodiu: reducerea consumului de sodiu poate ajuta la prevenirea retenției de apă, care este adesea asociată cu cheltuielile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...