Usturoiul din nas vindecă răceala? Iată ce spun experții
Data publicării:
Răcelile sunt mai frecvente iarna. Ca și alte infecții ale traseului respirator superior, sunt provocate de obicei de un virus.

A avea nasul blocat împiedică atât adulții, cât și copiii să respire bine, iar un remediu al „bunicii” care poate ameliora simptomele unei congestii foarte enervante ar fi cu siguranță util. Cu toate acestea, nu toate funcționează, de fapt unele ar putea fi chiar dăunătoare.

Este cazul unui trend care a izbucnit în urmă cu ceva timp pe TikTok, când videoclipul unei fete care își lipește doi căței de usturoi în nas pentru a vindeca o răceală a devenit imediat viral, ajungând să răspândească un mesaj fals printre mii de utilizatori - inclusiv părinți.

De fapt, s-a descoperit că usturoiul nu numai că nu este eficient împotriva congestiei nazale, dar poate chiar să o agraveze. Iată ce spun experții.

Usturoi în nas: ce spun experții

Medicii și pediatrii sunt de acord că usturoiul introdus în nări nu ameliorează sinusurile înfundate și inflamate. Mulți oameni cred că usturoiul funcționează, deoarece după îndepărtarea cățeilor din nări, nasul începe să curgă abundent. Dar acest lucru nu se întâmplă din motivele pe care le-ați putea crede.

„De fiecare dată când îți blochezi deschiderea nasului, acesta se umple de mucus – a spus Dr. Jay Youngerman, șeful de otolaringologie la Northwell Health Plainview Hospital, din New York – Nu este nimic mai mult decât răspunsul nasului înfundat”.

„Traumele la nivelul mucoasei sau iritarea mucoasei măresc de fapt fenomenul de curgere nazală”, a explicat pentru ziarul american Emily Durkin, chirurg pediatru la Spitalul de Copii Helen DeVos.

Experții bănuiesc că oamenii apelează la usturoi pentru că aceștia cred că funcționează ca și alte mirosuri puternice, cum ar fi eucaliptul. Totuși, și aceasta este o credință falsă.

„Usturoiul este o substanță destul de puternică, aproape că provoacă o reacție de hipersensibilitate, așa că mucoasa devine foarte iritată”, reiterează dr. Dana Crosby, președintele secției de otolaringologie la Southern Illinois University School of Medicine, SUA.

Usturoiul din nas elimină congestia?

Mai mulți utilizatori au distribuit videoclipuri pe TikTok cu ei înșiși cu doi căței de usturoi în nări, prezentându-l ca pe un truc despre care spun că poate ameliora congestia nazală asociată cu sinuzita, răceala și alergiile. Când usturoiul este îndepărtat, iese mucusul, aparent dovedind că trucul funcționează.

@hwannah5 ****warning: Snot*** This is not dangerous. the garlic just clean your sinuses out. #comedy #safe #fyp #garlicinnose #shaquilleoneal @jdean40 ♬ original sound - hwannah5

După cum am văzut însă, experții au explicat că nu este cazul. Raj Sindwani, un otolaringolog la Clinica Cleveland, susține, de asemenea, că blocarea nării cu un cățel de usturoi poate provoca de fapt formarea mai multor mucus, care este ceea ce iese imediat când cățelul este îndepărtat.

„Ceea ce faci este să pui o substanță iritantă în nas, cu un miros foarte puternic și nociv – explică dr. Sindwani – Acest lucru irită mucoasa nasului, determinând-o să producă mai mult mucus”. Cu alte cuvinte, problema se agravează, nu se ameliorează.

Pentru copii

Dacă v-ați gândit vreodată să aplicați această metodă la copii, atunci ar trebui să fiți conștienți de gradul de periculozitate și să nu o faceți.

Usturoiul s-ar putea bloca în nări, ar putea fi dificil să-l scoateți, o parte s-ar putea desprinde și rămâne prins în interior. De asemenea usturoiul crud poate irita și inflama nările, provocând chiar dermatită sau sângerare. Să introduceți o bucată de usturoi în nară poate duce la blocarea sinusurilor și chiar la o infecție, provocând traume în interiorul nasului.

În concluzie, mai ales când vine vorba de copii răciți, evitați experimentarea leacurilor băbești. Unele sunt ok și pot funcționa, dar altele ar putea pune în pericol sănătatea copilului. În cazul unei răceli, cel mai bine este să mergeți la medicul de familie, iar el vă va sfătui cel mai bine ce aveți de făcut.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  nas infundat  raceala  remedii naturale  usturoi 

Articole similare


Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel