Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Potrivit dr. Mihai Craiu, copiii sub 5 ani sunt mai vulnerabili la complicațiile gripei, motiv pentru care vaccinarea antigripală este crucială.
„Cred că sezonier, copilul foarte mic, adică cel cu vârstă sub 5 ani - cel care poate face complicații din cauza gripei - ar trebui să fie protejat antigripal.
Și trebuie spus că există un vaccin special pentru copiii mici, cei între 2-5 ani care n-are injecție. Îi și spunem copilului: `mergem la doamna doctor, la medicul nostru de familie, să ne pună niște puf-uri în nas`, pentru că exact așa arată vaccinul antiviral cu virus viu atenuat de uz nazal”, a spus dr. Mihai Craiu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos
Virusul hepatitic A, cunoscut ca „boala mâinilor murdare”, continuă să reprezinte o problemă majoră în România, fiind extrem de contagios.
„În principiu, pentru momentul în care va începe să se încălzească vremea, o să înceapă să circule din nou în comunitate virusul hepatitic A.
Apropo, toți românii știu că copiii lor sunt vaccinați împotriva hepatitei. Da, numai că în Programul Național de Vaccinare există numai vaccinarea pentru hepatită B, aia care o iei prin sânge, operație, lucruri plăcute, nu aia de mâini murdare. Pentru hepatita A, care este foarte contagioasă, boala mâinilor murdare și care se transmite și că ai băut din pahar după cineva sau că te-ai pupat cu un pacient care are în salivă virus hepatitic A, o să faci boala.
Aș recomanda familiilor care sunt îngrijorate despre potențialul risc - România încă e prima la hepatită de asta de mâini murdare în Europa - să discute cu doctorul de familie”, a mai subliniat dr. Mihai Craiu.
Varicela este o altă boală frecventă în rândul copiilor, dar care poate lăsa urme neplăcute.
„Și ultimul este cel de vărsat de vânt, de varicelă. Infecția cu virus varicelo-zosterian, în ultimii 15 ani, România a produs, conform datelor oficiale, vreo jumătate de milion de varicelă.
`Ei, și, trei bube!` Nu-i chiar așa! Gândiți-vă cum ar fi ca fata dumneavoastră să aibă semne de vărsat pe față sau după niște ani de la boala inițială, să facă zona zoster. Zona zoster doare de înnebunești! De-aia este numită popular `focul Sfântului Antoni`, ca și cum te arar de cu fierul încins, doare rău nevralgia zosteriană.
Sunt boli neplăcute pentru care avem soluția vaccinării”, a mai adăugat dr. Mihai Craiu.
SURSA FOTO: freepik.com @alexkich
Pe lângă vaccinare, părinții pot contribui semnificativ la fortificarea imunității copilului prin respectarea unor reguli simple, dar esențiale.
„În ceea ce privește imunitatea, în general, trei lucruri foarte importante!
Primul lucru: odihnă câtă trebuie! În era asta ecranelor, copiii se duc la culcare cu tableta, mai stau... Ei clipocesc și fac o tulburare a capacității de adormire și scăderea numărului de ore de somn, asta impietează imunitatea. Există dovezi, inclusiv pe animale.
Doi: copilul ar trebui să fie îmbrăcat atât cât îi este confortabil și adultului. Nu punem și body, și pulover, și borsetă de-aia cangur și în scoica de mașină cu o păturică pe deasupra. Oameni buni, da, câteodată e chiar prea mult dacă ne uităm la sugarul ăla că e roșu la față că l-am îmbrăcat de tot. Trebuie să prestăm o rutină așa a înfofolitului românesc.
Și în fine, al treilea lucru trebuie spus că despre suplimente avem studii care dovedesc pe degetele de la o mână că funcționează ceva: vitamina D, vitamina C, zincul, probioticele și prebioticele. Există suplimente pentru fiecare tip de copil în funcție de istoria lui de boală și astea pot fi personalizate cu ajutorul doctorului de familie”, a precizat dr. Mihai Craiu.
Dr. Mihai Craiu împărtășește o perspectivă realistă asupra răcelilor din copilăria timpurie:
„Copilul trebuie să doarmă, să se miște în aer liber, nu să stea la tabletă în neștire și să nu fie excesiv de înfofolit și va avea cea mai bună imunitate pe care poate s-o aibă el în zestrea lui genetică. El nu va deveni super-campion al imunității dacă părinții lui, cât erau mici, nu au fost.
E o chestie temporară a primei copilării. Se întâmplă dacă îi ducem la creșă și la grădiniță. Se întâmplă, nu se rezolvă nimic ținându-l cu trei bone acasă sau aducând ambii bunici să aibă grijă de el și-l ducem direct la clasa 0. Va lipsi acolo! Și va face aceste șase-șapte răceli, în medie, pe sezon rece, pentru că trebuie să le facă. E antrenamentul fără de care nu este primit la olimpiadă, la olimpiada vieții!”, a conchis dr. Mihai Craiu.
Vaccinarea, odihna, mișcarea în aer liber și evitarea obiceiurilor nesănătoase sunt elemente fundamentale pentru sănătatea copiilor.
Consultarea regulată cu medicul de familie asigură adoptarea celor mai bune decizii pentru protecția și dezvoltarea armonioasă a celor mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...
Adolescenții, chiar dacă nu o...
Cum să știți dacă copilul...