Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Cauzat de alinierea greșită a femurului și tibiei, valgusul genunchiului determină formarea unui unghi obtuz spre exterior.
În unele grupuri etnice incidența genunchiului valgus este mai mare - este cazul copiilor indieni sau pakistanezi - în timp ce în populația medie genunchiul afectează 1-2 copii din 500, majoritatea fete.
Dar dacă cauza valgusului genunchiului nu este congenitală, ci dobândită, principalii factori de risc sunt supraponderalitatea și obezitatea.
Potrivit ultimelor date, numărul copiilor cu picioare în formă de X este în creștere și acest lucru se datorează în principal creșterii obezității infantile.
Cel care va fi în măsură să pună diagnosticul de ”genunchi valgus” este specialistul ortoped. Examinarea acestuia este una simplă: când pacientul stă în picioare, genunchii tind să se unească, femurale coboară oblic în raport cu talpa piciorului, iar tibiile se îndepărtează progresiv unele de altele.
Dacă medicul consideră că este potrivit, el sau ea poate solicita o scanare RMN care poate oferi o indicație despre motivul pentru care a apărut genunchiul valgus.
Fiind o afecțiune destul de frecvent întâlnită la copiii cu vârsta de până la 6 ani, genunchiul valgus este în marea majoritate a cazurilor o deformare care se rezolvă spontan. În jurul vârstei de 7-9 ani, datorită procesului normal de creștere a oaselor, picioarele devin din nou drepte.
Cu toate acestea, este posibil ca problema (mai ales dacă există alte cazuri în familie sau dacă copilul suferă de supraponderalitate sau obezitate) să persiste.
Ceea ce cauzează genunchiul valgus la copii este un dezechilibru în activitatea cartilajelor de creștere.
Dacă copilul suferă de acest lucru (și își dă seama doar prin vedere, chiar înainte de a fi supus unei radiografii a bazinului și a membrelor inferioare), medicul pediatru este cel care va monitoriza copilul pentru a se asigura că deformația se rezolvă de fapt spontan.
Mai ales când tulburarea nu se manifestă în copilărie ci în adolescență, este de fapt posibil ca aceasta să se agraveze până la necesitatea intervenției chirurgicale.
În cazul unui genunchi valg la un copil, este bine de știut că, de regulă, nu trebuie făcut nimic (cu excepția reducerii greutății corporale, în cazul obezității).
Dacă, totuși, tulburarea nu dispare, medicul specialist poate prescrie epifizeiodeză parțială a cartilajului de creștere.
Pentru toate scopurile, aceasta este o procedură chirurgicală, care trebuie efectuată în anii de dezvoltare, care blochează temporar cartilajul de creștere al femurului și tibiei în partea interioară: se introduce o placă mică, iar cartilajul este forțat să crească în exterior. numai.
După aproximativ 12-18 luni, când alinierea este completă, placa este îndepărtată.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...