Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode
Citirea și implicarea lor în conversații sunt modalități excelente de a-și construi vocabularul. Cu toate acestea, dacă sunt expuși la cuvinte o singură dată sau de un număr limitat de ori, ei pot avea doar o înțelegere parțială a sensului cuvântului, atrag atenția specialiștii. Copiii trebuie să fie expuși la cuvinte noi de mai multe ori și în contexte diferite pentru a le înțelege pe deplin sensul.
SURSA FOTO: freepik.com
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să vorbești cu copilul tău - să vorbești despre ziua lui, despre ce faceți împreună (de exemplu, pregătiți micul dejun sau împăturiți hainele) sau unde mergeți.
Stabiliți rutine în familie. Citiți copilului dumneavoastră zilnic și alegeți cărți cu ilustrații care oferă indicii despre ce înseamnă cuvintele. Citiți cărți de câte ori dorește copilul - repetarea ajută la înțelegerea și învățarea cuvintelor noi.
Desemnează un loc special pentru lectură, confortabil și liniștit.
Purtați conversații în timpul citirii poveștii. Puneți-i copilului întrebări despre poveste și ilustrații și ajutați-vă copilul să folosească ilustrațiile pentru a face predicții despre ceea ce se va întâmpla în continuare. Explicați semnificația cuvintelor nefamiliare sau interesante. Faceți conexiuni cu viața de familie, comunitatea sau experiențele dumneavoastră.
Faceți din casa dumneavoastră un mediu bogat, plin de moduri distractive de a vă juca cu literele și cuvintele. Puneți cărți de povești în fiecare cameră, etichetați articolele din întreaga casă, astfel încât copilul să poată conecta un cuvânt cu semnificația lui. Scrieți cuvântul pe o fișă cu litere mari și clare. Puneți litere magnetice pe frigider, care sunt accesibile copilului dumneavoastră, astfel încât să se poată juca cu literele și scrisul. Aduceți acasă pliante de la restaurante și ajutați-vă copilul să găsească alimente care îi plac. Încurajați-vă copilul să deseneze o imagine a alimentelor și apoi ajutați-l să scrie numele alimentelor pe o tablă sau să construiască cuvântul cu litere de plastic.
Cereți copilului să vă ajute să scrieți liste de cumpărături sau să creați un meniu pentru săptămâna care urmează.
Vezi și Traumele copilăriei: cauze, simptome și consecințe. Cum le identificăm și ce facem cu ele?
Discutați cu copilul despre imaginile pe care le găsiți în reviste, cărți sau online.
SURSA FOTO: freepik.com
Scrieți literele alfabetului pe cartonașe și apoi lipiți-le de un perete. Rugați-vă copilul să vă ajute să găsiți imagini cu sunetele de început ale literelor și să lipiți imaginile de sub litere. Pentru a începe, faceți doar o fișă cu prima literă a numelui copilului dumneavoastră.
Lăsați copilul să se joace cu cutiile de mâncare - subliniați cuvintele și explicați ce este mâncarea. Vorbiți despre mâncarea lor preferată și apoi ajutați-i să scrie cuvântul sau să construiască cuvântul cu litere de plastic.
Etichetează fotografiile persoanelor din casa ta cu numele persoanei respective. Faceți cu copilul o „vânătoare de cuvinte”.
Vizitați biblioteca.
Cântați cântece și învățați-vă copilul rime.
Realizați proiecte de artă care se conectează cu poveștile pe care le citiți.
Construirea practicilor de alfabetizare în familie arată copilului dumneavoastră că este apreciat. Vorbirea și citirea zilnică cu copilul dumneavoastră sunt vitale pentru dezvoltarea vocabularului său. Citirea cărților pentru copii despre o mare varietate de subiecte - în special lucruri care îl fascinează pe copilul dumneavoastră - va ajuta la stabilirea unor obiceiuri bune de lectură și la stimularea dragostei pentru lectură, contribuind la succesul școlar ulterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Copiii care manifestă un...
Copilăria este o etapă...
Plânsul este o manifestare naturală a emoțiilor,...