Cuvintele conflictuale care distrug încrederea copilului. Teodora Mețiu: „Tu, părinte, ești primul care dai bullying propriului copil” / VIDEO
Mulți dintre noi nu avem sprijin social sau o comunitate de care să aparținem. Nu este de mirare că chirurgul general al Statelor Unite, Vivek H. Murthy, a numit singurătatea o mare criză de sănătate publică într-un raport recent, avertizând că izolarea socială poate contribui la probleme fizice și mentale critice.
În mijlocul epidemiei de singurătate la nivel național, nu este surprinzător faptul că părinții sunt deosebit de vulnerabili.
Citește și Sfaturi pentru a sprijini copiii să își dezvolte încrederea în sine
„Singurătatea este un sentiment pe care oamenii îl experimentează adesea atunci când trec în rolul de părinte”, spune Aparna Iyer, MD, psihiatru certificat, cu un focus pe sănătatea mentală reproductivă în Dallas.
„Multe din aspectele părinției se simt ca o călătorie solitară—hrănirea nocturnă, insomniile, alăptarea—încât mulți [părinți] exprimă un sentiment de singurătate chiar și în cadrul căsătoriei lor.”
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
În plus, atunci când adaugi provocările legate de sănătatea mentală în ecuație, viața de părinte poate părea și mai izolantă. Din fericire, nu trebuie să suferi în solitudine și există pași pe care îi poți face pentru a construi și menține conexiuni semnificative.
Statisticile sugerează că părinții experimentează singurătatea mai des decât cei care nu sunt părinți. Datele comandate de Cigna în 2021 arată că aproximativ 65% dintre părinți și tutori sunt considerați singuri, comparativ cu 55% dintre cei care nu sunt părinți. Mamele sunt, de asemenea, mai predispuse la singurătate decât tații, cu 69% față de 62%. Iar părinții singuri sunt în mod special vulnerabili: 77% dintre aceștia sunt considerați singuri.
Există atât de multe forțe măsurabile și nemăsurabile care conduc această realitate. În primul rând, a deveni părinte este o schimbare profundă.
Ești tot tu, dar ești și o nouă versiune a ta. „Multe dintre mamele mele își exprimă faptul că simt că se luptă să rămână conectate cu prietenii lor [care nu sunt părinți], care nu pot relaționa cu viața lor”, spune Iyer.
Conform raportului Surgeon General, singurătatea poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și mentale, incluzând un risc crescut cu 29% de boli de inimă, un risc crescut cu 32% de accident vascular cerebral, un risc crescut cu 50% de a dezvolta demență în rândul adulților vârstnici, precum și un risc mai mare de anxietate și depresie.
SURSA FOTO: freepik.com@bristekjegor
Mai mult decât atât, lipsa unei conexiuni sociale crește considerabil riscul de deces prematur.
Pentru părinții noi, există și mai multe riscuri pentru sănătate: singurătatea este considerată un factor principal pentru depresia postpartum, care afectează aproximativ una din șapte mame noi. „Realitatea este că relația este probabil complexă și bidirecțională”, explică Iyer.
„Persoanele cu depresie pierd adesea motivația și energia; ca urmare, pot fi înclinate să se izoleze social și mai mult. Adăugați singurătatea în ecuație și tendința poate fi de a ne vedea negativ pe noi înșine și rețelele noastre sociale, ceea ce poate duce la o retragere și mai mare față de persoanele care ne susțin cel mai mult.”
În plus, sentimentul că porți întreaga povară a paternității fără ajutor – sau chiar fără o modalitate de a te destinde – poate duce la epuizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...
Este o situație cu care se...
Învățarea responsabilității este o parte importantă din...
„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...
Este o situație cu care se...
Copiii din România primesc, în...