(VIDEO) Povestea primului om ajuns spațiu explicată copiilor. 12 aprilie: Ziua internațională a cosmonauticii
Data publicării:
La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru scurt timp dominaţia URSS în cucerirea spaţiului în faţa Statelor Unite. 

Cine a fost Yuri Gagarin

Yurij Alekseevič Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934 într-o fermă colectivă, într-un sat numit Klušino, la aproximativ 160 de kilometri vest de Moscova, în Uniunea Sovietică de atunci. Tatăl său, Alexei Ivanovici Gagarin, era tâmplar, în timp ce mama sa, Anna Timofeevna Gagarina, era țărancă. Yurij era al treilea dintre cei patru copii.

După primii ani de școală, a început o ucenicie ca muncitor de turnătorie în Lyubertsy, o suburbie a Moscovei, înscriindu-se la o școală locală de „tineri muncitori” pentru cursurile serale de clasa a șaptea. A absolvit în 1951, obținând și note superioare la școala profesională. Apoi a fost selectat să se înscrie la Institutul Tehnic Industrial Saratov, unde a obținut o diplomă de metalurgist. Aici, Gagarin a început să dezvolte o pasiune pentru zbor: s-a înscris într-un club de zbor DOSAAF, unde a luat lecții în weekend, mai întâi începând să piloteze un biplan și apoi trecând la un Yak-18.

După absolvirea în 1955, a devenit cadet în Forțele Aeriene Sovietice. A terminat pregătirea de zbor în 1957 și s-a înrolat în Forțele Aeriene. După doi ani ca pilot de testare, a fost acceptat în programul de pregătire a cosmonauților.

Yuri Gagarin, primul om din spațiu

Înainte de misiunea lui Iuri Gagarin în spațiu, șapte nave spațiale sovietice fuseseră deja lansate, dar fără echipaj la bord: dintre acestea, doar trei se întorseseră pe Pământ, în timp ce celelalte se dezintegraseră în cosmos.

Cu toate acestea, Gagarin nu s-a lăsat intimidat de aceste eșecuri, atât de mult încât în ​​dimineața misiunii sale istorice a apărut ca întotdeauna zâmbitor și calm. Faimosul zbor al lui Gagarin la bordul  navei spațiale Vostok 1 a avut loc pe 12 aprilie 1961, la ora 9:07, ora Moscovei.  Cosmonautul rus a orbitat în jurul Pământului în 1 oră și 29 de minute, iar călătoria sa în spațiu l-a făcut celebru în întreaga lume.

I-au fost acordate premii, au fost ridicate monumente și străzi au fost redenumite în cinstea lui. După acea misiune care l-a făcut celebru pe întreaga planetă, Gagarin nu a mai plecat niciodată în spațiu. A antrenat alți cosmonauți și a călătorit prin lume.

Iuri Gagarin a murit într-un accident de avion pe 27 martie 1968. După moartea sa, orașul Gzhatsk a fost redenumit Gagarin.

Mesajul lui Yuri Gagarin înainte de a zbura în spațiu

Youtube video image

Cu puțin timp înainte de a începe zborul în spațiu, Yuri Gagarin a adresat  un mesaj țării sale și lumii întregi. Iată un extras.

"Dragi prieteni, cunoscuți și necunoscuți, compatrioți și oameni din toate țările și continentele!
În câteva minute o puternică navă spațială mă va duce în întinderile îndepărtate ale Universului. Ce să vă spun în aceste ultime minute înainte de început? Întreaga mea viața pare să fie condensată într-un moment minunat.Tot ce am experimentat și făcut până acum a fost pregătit pentru acest moment.

Vă dați seama că este dificil să exprim ce simt acum - când momentul testării, pentru care ne-am antrenat atât de lung și de pasional, este atât de aproape. Nu trebuie să vă spun ce am simțit când mi s-a sugerat să iau acest zbor, primul din istorie. Bucurie? Nu, a fost ceva mai mult. Mândrie? Nu, asta nu a fost doar mândrie. Am simțit o mare fericire. Să fiu primul care a intrat în cosmos, să lupți singur într-un duel fără precedent cu natura – ar putea cineva să viseze la ceva mai mare decât asta?


Dar imediat după aceea m-am gândit la responsabilitatea enormă care a căzut asupra mea: să fiu primul care să facă ceea ce au visat generații de oameni; să fiu primul care a deschis calea omenirii în spațiu... Numiți-mi o sarcină mai dificilă decât cea care mi-a revenit. Aceasta nu este o responsabilitate pentru unul, nu pentru zeci de oameni, nu pentru o echipă. Este o responsabilitate pentru întregul popor sovietic, pentru întreaga umanitate, pentru prezentul și viitorul său. [...]
[...] Acum au mai rămas doar câteva minute până la plecare. Vă spun, dragi prieteni, la revedere, așa cum spun oamenii întotdeauna când pornesc într-o călătorie lungă. Cum aș vrea să vă îmbrățișez pe toți, oameni cunoscuți și necunoscuți, departe și aproape".

”Cerul este negru, iar de-a lungul marginii Pământului, lângă orizont, există un frumos halou albastru”.

(Yurij Gagarin, când a văzut prima dată Pământul din spațiu)

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Eveniment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel