Violența în mediul școlar. Profesorul Florian Lixandru: „Fiecare copil are o parte bună, indiferent de cât de violent ar fi” / VIDEO
Data publicării:
Prof. univ. dr. Sorin Ivan, realizator DC Edu, îl are ca invitat pe profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației, în ediția de luni. 

În ediția de luni s-a vorbit despre unul dintre cele mai actuale teme din ultimii ani - violența în școli. În acest context, profesorul Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației, a explicat ce presupune Planul național de combatere a violenței școlare.

Mai exact, Planul național de combatere a violenței școlare, aplicabil din anul școlar 2024-2025, este structurat pe 6 capitole și cuprinde măsuri pentru creșterea gradului de siguranță în școli, prevenirea violenței școlare, reducerea și managementul cazurilor de violență, formarea profesorilor, responsabilitățile școlilor și inspectoratelor, dar și modul în care va fi monitorizată aplicarea acestor măsuri.

Citește și „Învățământul dual, o nouă șansă! Profesorul Florian Lixandru, despre mentalitatea părinților: „Nu-mi duc copilul la școală profesională pentru că vreau să urmeze un liceu” / VIDEO”

„Planul este completat de procedura privind managementul cadrelor de violență în unitățile de învățământ.

Totodată, noul regulament de funcționare și organizare preia din legea învățământului preuniversitar și capitolul referitor la sancțiuni aplicate elevilor, s-a reintrodus sancțiunea exmatricularea cu drept de reînscriere sau fără drept, dar nu aș spune că ne axăm pe partea de sancțiuni, cât ne axăm pe partea de prevenție.

Pentru că rolul nostru este acela de a preveni astfel de situații, de a veni în sprijinul elevilor care prezintă un grad de risc cu privire la actele violență.

Școala trebuie să asigure acele probleme de consiliere, acele proiecte prin care elevii să fie distrași de la anumite activități care ar putea genera violență, să fie redirecționați către activități artistice, culturale, profesionale care să le dezvolte anumite abilități și care să pună accent  pe ceea ce este bun în elev. 

Pentru că fiecare copil are o parte bună, indiferent de cat de violent ar fi, are și o partea bună, iar rolul nostru, al dascălilor, este de a descoperi în copii acel element bun.

Poate un copil care e violent la clasă este foarte bun într-un anumit sport. Și atunci trebuie să-i asiguri cadru pentru a se dezvolta pe zona respectivă”, a explicat profesorul Florian Lixandru.

Program lansat în școli pentru combaterea violenței

„Am lansat anul trecut un program pe care l-am trimis în unitățile de învățământ. Se numește combaterea violenței în mediul școlar prin artă și mișcare.

Este un program prin care am pus la dispoziția inspectoratelor școlare și prin intermediul lor școlilor, o serie întreaga de direcții de acțiune pe care unitățile de învățământ le pot transforma în proiecte locale prin care prin artă, mișcare pot contribui la reducerea pe cat posibil  a numărului actelor de violență”, a mai precizat profesorul Florian Lixandru, Secretar de Stat în Ministerul Educației.

În România, prin Raportul privind anul școlar 2021-2022, Ministerul Educației sublinia evoluția crescătoare a actelor de violență în școli, dintre care 69% (i.e. 6744 de cazuri) din numărul total de 9741 de acte de violență raportate pentru anul 2021-2022, au fost încadrate în categoria atac la persoană, restul fiind catalogate ca atentat la bunuri (14%), alte fapte de violență (13%)sau atentat la securitatea unității școlare (4%).

Materialul integral pe această temă poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel