Vopsitul ouălor, momentul preferat al copiilor de Paște
Data publicării:
Vopsitul ouălor este un moment distractiv, așteptat de toți copiii de Paște

Ouăle roșii sunt nelipsite de pe mesele de Paște ale creștinilor și în biserică. În mod tradițional, aceste ouă sunt colorate folosind culori obținute din ingrediente naturale precum flori de sovârf, coji de ceapă, frunze de mesteacăn sau frunze de nuc.

Vopsirea ouălor de Paște este, probabil, momentul ales de aproape toți copiii în timpul sărbătorilor de Paște. Această tradiție plină de culoare s-a păstrat de-a lungul anilor, iar unele dintre ele s-au transformat în adevărate opere de artă.

Ouăle pentru Paște se vopsesc în Joia Mare, potrivit tradiției. Pentru creştini, ouăle roșii amintesc, în primul rând, de Jertfa Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei. Potrivit legendei, când Iisus a înviat din morți, Maria Magdalena s-a dus la reprezentantul împăratului Romei pentru a-i da vestea, oferindu-i în dar un ou. Împăratul nu a crezut povestea ei și i-a spus că dacă învierea lui Iisus era adevărată, atunci oul va fi vopsit în roșu, și așa a fost.

Cu toate acestea, există multe alte explicații pentru această tradiție. Unele o duc înapoi la riturile tradiționale de fertilitate din unele culturi antice, unde ouăle și iepurii aveau o puternică putere simbolică. Și este foarte posibil ca multe dintre obiceiurile "păgâne" să fi fost adaptate la viața creștină și legate de învierea lui Iisus.

Ceea ce este ceva mai documentat este tradiția ouălor pictate, care datează cel puțin din secolul al XIII-lea.

Ce reprezintă culoarea roșie

Culoarea roșie reprezintă sângele lui Hristos și este cea mai importantă culoare atunci când se pictează ouă. În Bulgaria, primul ou pictat primit trebuie să fie unul cu culori roșii și trebuie păstrat până la următorul Paște. Acest ou roșu simbolizează prosperitatea gospodăriei și bunăstarea familiei.

Restul ouălor sunt vopsite în albastru, verde, galben, violet sau pot fi acoperite cu decorațiuni frumoase. Pe vremuri, ouăle erau vopsite cu materiale naturale. Se foloseau coji de ceapă pentru culoarea galbenă sau câteva frunze pentru cele verzi. În zilele noastre, însă, se folosesc coloranți siguri pentru alimente.

Cu toate acestea, există mai multe moduri de a decora ouăle, iar unele dintre cele mai populare sunt folosirea creionului de ceară, a vatei sau a hârtiei de țesut pentru a obține culori diferite. Unii artiști lucrează la vopsirea ouălor timp de ore întregi, obținând rezultate uimitoare.

În ziua de Paște, fiecare își alege un ou pictat și sparge unul dintre ouăle pictate ale unui alt membru al familiei, până când rămâne un singur ou intact. Oul care supraviețuiește se numește borets: un luptător. Potrivit folclorului, proprietarul acestui ultim ou va găsi fericire și sănătate pe tot parcursul anului.

Citește și „Ce legătură au ouăle cu Paștele?”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Nume inedite pentru fetițe cu personalitate

Alegerea numelui unui bebeluș este prima mare decizie...

Premiu important în muzică obținut de un tânăr de 13 ani

Un adolescent în vârstă de 13 ani a reușit o...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Copii agresivi la vârsta școlară: Este vina mamei? Reține aceste două aspecte și încearcă să eviți următoarele greșeli

pixel