Vouchere pentru femeile singure care vor să aibă copii: Programul naţional pentru creşterea natalităţii continuă
Data publicării:
Programul social de interes naţional pentru creşterea natalităţii, prin care se acordă cuplurilor infertile sau femeii singure infertile vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru proceduri medicale de specialitate continuă şi în 2024, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Familiei, Doina Pârcălabu.

"Hotărârea de Guvern este în dezbatere publică, apoi va intra în circuitul de avizare şi va ajunge pe masa Guvernului - 10.000 de cereri pentru cupluri şi persoane singure. (...) Ne bucură că am găsit sursele de finanţare pentru a continua programul, Guvernul a stabilit modalitatea prin care să poată fi transferate sumele de la alte capitole bugetare", a spus Pârcălabu, marţi, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa despre Demografie şi (IN)Fertilitate "România: Iarna demografică - perspective pentru construirea unui viitor fertility-friendly".

Soluții pentru a rezolva problema natalității scăzute

"Problema natalităţii care îngrijorează, aşa cum arată datele statistice în România, trebuie tratată foarte serios şi din multiple unghiuri, cu implicarea mai multor instituţii. Cauzele care conduc la un ritm scăzut al natalităţii sunt condiţiile de viaţă ale tinerilor care pun pe primul loc cariera profesională şi întârzie în a-şi întemeia o familie. Soluţiile pot fi locuri în grădiniţe, susţinerea copiilor din mediile rurale (rechizite, masă caldă), stimularea elevilor cu performanţe la învăţătură. (...) Măsurile sunt multe, dar ele nu sunt integrate într-un document, cu sarcini şi termene bine stabilite. Este nevoie de o strategie, un document complex care presupune susţinere financiară pe fiecare acţiune", a adăugat Pârcălabu.

2. Fotografie... (pexels-jonathanborba-3259628_51930700.jpg)

Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels

Cifre îngrijorătoare: Aprope 156 de mii de copii născuți în 2023


Preşedintele Asociaţiei S.O.S. Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunel, moderatorul conferinţei, a atras atenţia că în 2023 s-au născut în România doar 155.390 de copii.

"Chiar dacă România ar proceda la fel ca Israelul care acordă gratuit proceduri de fertilizare până când femeia ajunge să aibă doi copii, golul demografic înregistrat nu ar fi acoperit", a arătat Cristea-Brunel.

Conferinţa despre Demografie şi (IN)Fertilitate "România: Iarna demografică - perspective pentru construirea unui viitor fertility-friendly", este organizată de Asociaţia S.O.S Infertilitatea, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică şi Centrul de Cercetări Demografice al Academiei Române "Vladimir Trebici".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel