Vrei să crești copii încrezători? Încearcă stilul de parenting „Lumina Farului”
Data publicării:
Stilul de parenting se referă la abordările, strategiile și comportamentele pe care părinții le adoptă în creșterea și educarea copiilor lor.

Într-o emisiune recentă la „CBS Mornings Plus,” economista și autoarea de cărți despre parenting Emily Oster a descris acest stil de parenting astfel:

„Ești farul. Îi ghidezi, le arăți unde sunt stâncile, dar le oferi și un anumit grad de independență. Și este ceva între a conduce tu barca pentru ei, ceea ce este prea implicat, sau a-i lăsa să se izbească de stânci, ceea ce nu este recomandat.”

Citește și Semne că ți-a lipsit iubirea în copilărie

Un părinte care acționează ca un far „semnalează pericolele din mediul copiilor lor, dar în cele din urmă îl lasă pe copil să își conducă propria barcă,” a explicat psihologul Cara Damiano Goodwin pentru HuffPost.

Acest lucru este în contrast, a spus ea, cu așa-numitul „parenting buldozer sau snowplow”, în care părinții îndepărtează toate obstacolele/problemele din calea copilului lor,” sau cu „parentingul elicopter, în care părinții sunt constant implicați și intervine în viața copiilor lor.”

În cercetările academice, Goodwin a observat că acest stil este denumit „parenting care susține autonomia.”

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Exemple ale acestui stil de parenting includ „a oferi copilului strategii pentru a-și aminti temele, dar nu a le duce la școală dacă le uită,” și „a-i permite să găsească un compromis cu fratele/sora lor pe cont propriu, mai degrabă decât să acționezi ca un arbitru în certurile dintre frați,” a spus Goodwin.

Deși mulți oameni discută acum despre părințimea farului, nici stilul de parenting pe care îl descrie, nici expresia în sine nu sunt noi.

Dr. Ken Ginsburg, fondatorul și directorul programului de la Center for Parent and Teen Communication și profesor de pediatrie la Spitalul pentru Copii din Philadelphia, a declarat pentru HuffPost că, din câte știe el, este prima persoană care a folosit acest termen, în 2014.

El consideră că este o metaforă utilă pentru echilibrul între control și libertate pe care părinții ar trebui să îl caute cu copiii lor.

„Termenul ‘parentingul luminafarului’ este o metaforă pentru a explica ce știm că funcționează,” a spus Ginsburg pentru HuffPost.

„Ceea ce au nevoie tinerii. Este atât ghidare, cât și ca noi să avem limite adecvate pentru a-i păstra în siguranță.”

„Ce face ca stilul de parenting Lumina Farului  să fie potrivită pentru adolescenți?

Deși toți copiii au nevoie atât de ghidare, cât și de autonomie, adolescenții, în mod deosebit, sunt dornici să navigheze lumea pe cont propriu.

Stilul de parenting „Lumina Farului” descrie o modalitate prin care părinții rămân o prezență influentă în viața adolescenților, fără a împiedica independența pe care dorim să o obțină.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel