W Sitting: Copiii care stau șezuți cu picioarele în formă de W. Când ar trebui să ne îngrijorăm?
Data publicării:
Mulți copii stau cu picioarele în poziție W (W Sitting). Pare să fie destul de incomod pentru noi, adulții, dar în realitate pentru ei este extrem de relaxant. Ar trebui să ne îngrijorăm pentru că copiii noștri stau mereu cu picioarele în formă de W ? Ce spun medicii și studiile efectuate pe această temă?

Ce este W-sitting?

Este o poziție în care copiii stau cu genunchii îndoiți, iar picioarele le așează sub funduleț în formă de W.

Este mai frecvent să vezi copii cu vârste între 4 și 6 ani stând în această poziție și unul dintre principalele motive pentru acest obicei este că copiii se nasc cu o afecțiune numită anteversie femurală.

Pe măsură ce vor crește, lucrurile se vor schimba și va avea loc o corectare automată și naturală a picioarelor, dar între timp, în primii ani de viață, copiilor le poate fi mai confortabil să stea în această poziție.

Desigur, înțelegerea acestui mecanism ar trebui să-i liniștească pe părinții care, necunoscând anatomia copiilor, se pot îngrijora atunci când își văd copiii stând mereu cu picioarele în W.

Dar un alt motiv pentru care copiilor le place poziția W este că se simt mai stabili: își pot roti trunchiul, pot ajunge și prinde lucrurile mai ușor, iar poziția W le oferă o bază mai largă de sprijin.

La ce vârstă copiii încetează să stea în poziția W?

După cum spuneam, acest obicei este mai frecvent între 4 și 6 ani, dar îl putem observa și la copiii mai mari, dar tinde să dispară cel târziu până la vârsta de 8 ani.

Este normal ca copiii sănătoși să stea în poziție W și nu există dovezi în literatura de specialitate că această poziție este dăunătoare șoldului sau cauzează viitoare probleme ortopedice.

Când ar trebui să vă faceți griji?

Poziția W-sitting în sine nu este neapărat periculoasă sau dăunătoare în toate cazurile, dar există îngrijorări legate de dezvoltarea corectă a copiilor în ceea ce privește utilizarea excesivă sau exclusivă a acestei poziții. Iată câteva considerații:

Probleme musculare și de dezvoltare: W-sitting poate afecta dezvoltarea mușchilor de bază și a coordonării motorii, deoarece copilul nu își folosește mușchii din zona trunchiului în mod eficient în această poziție.

Tensiune asupra articulațiilor: Această poziție poate pune presiune pe genunchi și șolduri și ar putea contribui la deformări sau tensiune pe termen lung în aceste zone.

Poziționare incorectă a șoldurilor: W-sitting poate contribui la o poziție incorectă a șoldurilor, ceea ce poate avea un impact asupra aliniamentului și funcției acestor articulații în timp.

Impactul asupra dezvoltării motorii fine: Așezarea constantă în poziția W-sitting poate afecta și dezvoltarea abilităților motorii fine și a echilibrului.

Este important să se înțeleagă că copiii pot să se așeze în diverse poziții în timpul jocului sau activităților lor, iar W-sitting nu este întotdeauna problemă.

Cel mai bine este să vă consultați medicul pediatru sau ortoped dacă, pe lângă asumarea unei poziții W, copilul: dezvoltă o șchiopătură, prezintă slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, are un mers anormal, pare stângaci sau necoordonat, are un tonus muscular scăzut.

O problemă de șold este uneori asociată cu rotația excesivă a femurului, iar o radiografie va dezvălui dacă șoldul se dezvoltă normal.

În plus, copiii care au un tonus muscular slab sau hipotonie pot sta în poziție W, deoarece îi face să se simtă mai stabili. 

Cu siguranță, dacă copilul continuă să mențină W-sitting chiar și pe măsură ce crește este o idee bună să intervină pentru a o evita deoarece, potrivit unor experți, acest obicei este legat de stângăcie, instabilitate la mers, capacitate redusă de echilibru și de conștientizare a corpului. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel