România încearcă să rezolve „ecuația” educației de 35 de ani, dar cu fiecare modificare legislativă, pare să adauge tot mai multe necunoscute. Ce face Finlanda diferit și eficient?
Comunitatea Statelor de Limbă Portugheză (CSLP), organizaţie interguvernamentală care are un parteneriat oficial cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), a stabilit oficial, în 2009, ziua de 5 mai pentru celebrarea limbii portugheze şi a culturilor lusofone, arată UNESCO. (https://www.unesco.org)
În 2019, cea de-a 40-a sesiune a Conferinţei generale a UNESCO a decis să proclame data de 5 mai a fiecărui an drept Ziua mondială a limbii portugheze.
Limba portugheză nu este doar una dintre cele mai răspândite limbi din lume, cu peste 265 de milioane de vorbitori răspândiţi pe toate continentele, dar este şi cea mai răspândită limbă din emisfera sudică. Portugheza rămâne, astăzi, o limbă de comunicare internaţională de importanţă majoră şi o limbă cu o puternică proiecţie geografică, destinată să crească, potrivit www.unesco.org.
Portugheza este limba oficială pentru Portugalia, Brazilia, Angola, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Săo Tomé e Príncipe şi Timorul de Est. Este vorbită şi în Macau, teritoriu aflat sub administraţie portugheză până în 1999, şi în Goa. Portugheza se află, de asemenea, la baza a douăzeci de variante de creolă şi se afirmă ca un important idiom minoritar în ţări precum Andorra, Luxemburg, Namibia, Elveţia şi Africa de Sud, datorită numeroaselor comunităţi portugheze stabilite în zonele respective, face cunoscut https://bucareste.embaixadaportugal.mne.gov.pt/ro.
Comunitatea Statelor de Limbă Portugheză (CSLP) reprezintă o platformă de cooperare cu nouă state membre în componenţă, care au în comun limba oficială portugheză (Portugalia, Brazilia, Angola, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Sao Tome şi Principe, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială), la acestea adăugându-se 19 state şi organizaţii cu statut de observatori-asociaţi (Georgia, Luxemburg, Ungaria, Japonia, Andorra, Marea Britanie, Argentina, Cehia, Chile, Slovacia, Franţa, Italia, Mauritius, Namibia, Senegal, Serbia, Turcia, Uruguay şi Organizaţia Statelor Ibero-Americane), potrivit www.mae.ro.
La cea de-a XIII-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din Comunitatea statelor de limbă portugheză, care a avut loc la Luanda, la 17 iulie 2021, a fost adoptată acordarea statutului de observator asociat următoarelor state: România, Statele Unite ale Americii, Canada, Qatar, Irlanda, Regatul Spaniei, Republica India, Republica Coasta de Fildeş, Republica Peru şi Republica Elenă. De asemenea, statutul de observator-asociat a fost acordat şi Conferinţei Ibero-Americane, organizaţiei G7+ şi Organizaţiei Europene de Drept Public.
1. Îmbunătățirea vocabularului. În acest fel, fiind în contact cu o limbă străină încă de la o vârstă fragedă, îi va ajuta să aibă o lingvistică și fluență excelente. Copiii vor putea dobândi cele patru abilități lingvistice necesare unei bune comunicări mai rapide decât un adult: ascultarea, vorbirea, cititul și scrisul.
2. Copiii învață mai repede decât adulții. Este ceva ce poate fi observat cu ușurință, sunt ca niște bureți. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că creierul lor este încă în curs de dezvoltare și este mult mai adaptabil decât cel al persoanelor în vârstă.
3. Stimularea memoriei. Învățarea limbilor străine la o vârstă fragedă, pe de altă parte, ajută la o mai bună dezvoltare cognitivă , care poate fi văzută la mai multe niveluri. Pentru început, stimulează memoria. În primii ani de dezvoltare, copilul învață cuvinte unice, iar mintea lui organizează un fel de liste în fiecare limbă, așa că este crucial să-ți amintești cum se numește fiecare lucru.
4. Învățarea altor limbi străine îi ajută să-și extindă orizonturile. A cunoaște limba unei culturi străine este ca și cum ai avea cheia unei comori prețioase. Acest lucru le permite să înțeleagă în detaliu idiosincraziile unui grup sau ale unui oameni, cunoscând aspectele de bază ale identității, cum ar fi comportamentul și stilul de viață.
5. Îmbunătățește atenția și multitasking-ul. Deși este imposibil să acordați atenție tuturor, tot timpul, învățarea unei a doua sau a treia limbă din copilărie îi ajută pe copii să comute între limbi pentru a se adapta la diferite situații. Adică creierul unei persoane bilingve răspunde mai ușor la anumiți stimuli care o obligă să-și modifice modul de a comunica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În 21 de școli și licee din...
Sistemul educațional din...