„Ziua Părinților de Îngeri”. Mai multe clădiri vor fi iluminate în culorile roz şi bleu
Data actualizării:
Data publicării:
La 15 octombrie, începând din 2024, este marcată "Ziua Părinţilor de Îngeri", care comemorează copiii decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani

La 16 octombrie 2023 a fost prezentat, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri".

Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt 55 de deputaţi şi senatori (neafiliaţi, PSD, PNL, USR, UDMR, Minorităţi), care în expunerea de motive arată că o astfel de zi este comemorată în state precum Canada, Statele Unite, Australia sau Marea Britanie.

"Autorităţile publice din aceste state au optat pentru o zi comemorativă cu scopul de a promova o mai mare conştientizare a fenomenului şi sprijin pentru aproximativ 1 din 4 familii ale căror vieţi sunt modificate irevocabil de moartea copiilor lor în timpul sarcinii, la naştere sau în primul an de viaţă”, potrivit AGERPRES.

Ei subliniază că "mai mult, creşterea gradului de conştientizare a publicului poate ajuta la crearea şi stabilirea de programe, precum şi la alocarea de resurse şi servicii care să sprijine şi să ofere asistenţă părinţilor de îngeri şi familiilor acestora, ajutându-i să-şi depăşească trauma şi să integreze tragicul eveniment în viaţa lor.

Pe lângă stabilirea unei zile comemorative la nivelul României care să impulsioneze organizarea de evenimente publice menite să marcheze acest fenomen adesea dat uitării, prezenta iniţiativă propune şi o măsură concretă de sprijin a părinţilor care au trecut printr-o astfel de experienţă: accesul gratuit la cel mult zece şedinţe de consiliere psihologică, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului.", potrivit https://www.cdep.ro/.

Pentru implementarea măsurii de sprijin terapeutic a părinţilor care trec prin trauma decesului propriului copil, prezenta iniţiativă completează şi Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul integrării serviciilor de consiliere psihologică propuse prin prezenta propunere legislativă, în lista principalelor domenii de intervenţie ale asistenţei de sănătate publică.

Proiectul a fost adoptat de Senat, la 11 decembrie 2023 şi de Camera Deputaţilor la 14 mai 2024, conform https://www.cdep.ro/.

A fost promulgată de preşedintele României la 12 iunie 2024, prin Decretul nr.943/2024, devenind Legea nr. 186 din 12 iunie 2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri". A fost publicată în M.Of. nr. 552/13 iun. 2024.

Potrivit Art. 2., în scopul marcării "Zilei Părinţilor de Îngeri", autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice.

La 15 octombrie 2024, la iniţiativa proiectului "Mame cu braţele goale", mai multe clădiri din ţară vor fi iluminate în roz şi bleu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...

OFICIAL. Când are loc examenul de titularizare

Proba scrisă a examenului de Titularizare 2025,...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel