„Copiii tăi nu sunt nativi digitali”, susține un neuropsiholog: „Chiar dacă s-au născut în era digitală, acest lucru nu îi face automat așa”
Data publicării:
După cum spune un neuropsiholog, expert în creierul copiilor, micuții noștri nu sunt cu adevărat „nativi digitali” , ci sunt mai degrabă „nativi ai unei lumi naturale” . Pare că este ferm convins că mâinile, gura, ochii, mirosul și inteligența joacă un rol important în dezvoltarea copiilor.

Neuropsihologul Álvaro Bilbao aduce argumente solide, arătând că tehnologia nu este întotdeauna un avantaj pentru cei mici. De exemplu, învățarea diferenței dintre cifre se poate face mai bine prin atingerea și manipularea obiectelor reale decât prin simpla interacțiune cu ecranele. Și tot el subliniază că abilitățile de scriere pot fi dezvoltate mai eficient ținând creionul și simțind hârtia decât folosind doar o aplicație pe un ecran.

Este interesant că Bilbao ne atrage atenția asupra diferenței dintre a fi născut în era digitală și a fi cu adevărat „nativ digital”. Pare să creadă că termenul „nativ digital” nu se potrivește copiilor, deoarece ei nu vorbesc limbajul de programare, ci pur și simplu folosesc tehnologia cu ușurință.

Citește și „Protocolul de urgență”. O strategie de la un celebru neuropsiholog pentru a rămâne calm atunci când îți vine să țipi la copil

A stăpâni un smartphone nu este același lucru cu a stăpâni o limbă

Álvaro Bilbao face o distincție clară între a stăpâni un smartphone și a stăpâni o limbă. El aduce în discuție motivele pentru care termenul „nativ digital” nu se potrivește cu adevărat copiilor noștri.

Conform lui Bilbao, copiii noștri nu pot fi numiți „nativi digitali”, deoarece utilizarea unui smartphone nu are nicio legătură cu stăpânirea limbajului. Dezvoltarea limbajului implică o cantitate semnificativă și o complexitate a interacțiunilor dintre limbă, buze, dinți, palat și corzile vocale. Acest proces este atât de complex încât un copil are nevoie de aproximativ șapte ani pentru a putea vorbi corect. În contrast, chiar și la doar un an, copiii pot naviga pe ecranele telefoanelor noastre și pot alege sau renunța la desenele lor preferate cu o simplă mișcare a degetului.

Bilbao evidențiază faptul că atunci când copilul utilizează un smartphone, doar câteva sute de mii de neuroni sunt activați, concentrându-se în principal pe regiunile creierului implicate în vizualizarea ecranului și mișcarea degetului. Restul creierului său pare să rămână în mare parte neutilizat.

Pe de altă parte, atunci când copilul învață o limbă sau interacționează cu alți oameni, întregul său creier intră în acțiune, ca și cum ar fi un brad de Crăciun plin de lumină. Această comparație sugerează că dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare umană este o experiență mult mai complexă și bogată din punct de vedere cognitiv decât simpla utilizare a tehnologiei.

Vezi și Trucul unui neuropsiholog pentru ca micuții să te asculte: „Este mai eficient decât să țipi!”

Cel mai important limbaj pentru copil este limbajul

Cu o înțelepciune profundă, Álvaro Bilbao ne aduce în prim-plan importanța limbajului uman în viața copiilor. El subliniază cu fermitate că cel mai esențial limbaj pentru dezvoltarea lor nu este limbajul digital, ci limbajul uman.

Pe scurt, Bilbao ne amintește că nu este necesar să îi imersăm pe copii în lumea digitală de la o vârstă fragedă. Chiar dacă s-au născut în era digitală, acest lucru nu îi face automat „nativi digitali”. Ceea ce contează cel mai mult este comunicarea umană. Cu cât petrecem mai mult timp vorbind cu copiii noștri, citind împreună și jucându-ne cu ei, cu atât le dezvoltăm abilitatea de a înțelege și a relaționa cu lumea și cu ei înșiși.

Bilbao afirmă că limbajul uman este cheia care le va permite copiilor să citească cărți, să înțeleagă semnificația cuvintelor spuse de prieteni și să intuiască gândurile și sentimentele altora. Aceste abilități sunt esențiale pentru construirea unor relații solide și pentru navigarea în lumea complexă a emoțiilor și a relațiilor interumane. Cu ajutorul limbajului uman, copiii pot scrie eseuri remarcabile, pot apăra propriile interese și pot exprima iubirea și afecțiunea față de ceilalți.

Prin urmare, Bilbao subliniază importanța stabilirii unor reguli de utilizare a dispozitivelor digitale în familie. Acest lucru ne ajută să menținem un echilibru sănătos între lumea digitală și dezvoltarea abilităților de comunicare umană, ceea ce este esențial pentru creșterea și educația copiilor noștri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: alvaro bilbao  copii  ecrane  ecrane copii  neuropsiholog 

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel