Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
„Din cauza unor boli rare, dacă nu se intervine, viețile unor copii ar putea fi afectate cum se întâmpla cu cei care aveau contact cu infecția HIV”, a spus jurnalistul DCNews, Val Vâlcu.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat faptul că România a avut de-a lungul timpului o situație singulară în lume, cu o cohortă de copii infectați cu HIV. Cu toate acestea, în prezent, aproximativ 60% dintre acești copii sunt în viață și se bucură de o stare de sănătate bună. Există îngrijorări cu privire la un act normativ care îi declasifică din categoriile standard de protecție, ceea ce poate determina pacienții să renunțe la tratamentul lor.
„Așa este! La acea vreme, discutam tot despre copii. După cum se știe, România a avut o cohortă de copii cam unică în lume, de copii infectați cu HIV. Cam 60% dintre ei sunt în viață în momentul de față și în condiții foarte bune de sănătate. Mai facem și trăsnăi, pe deasupra, și trăsnaia este cu Ministerul Muncii. O să-l rog pe Marius (n.r. - ministrul Marius Budăi) să ne dea o mână de ajutor într-un viitor apropiat, să corectăm un act normativ care îi declasifică din clasificarea standard și pacienții sunt tentați în momentul de față să nu își mai ia pastile ca să atingă norma de 200 de celule CD4, adică să facă din nou boala aceea, ceea ce este grav de tot.
Eu am convocat o întâlnire la nivelul Comisiei pentru Sănătate din Senat, dar orice ajutor în acest sens este binevenit și îți mulțumesc foarte mult că o să-mi dai o mână de ajutor!”, a declarat Prof. Dr. Streinu-Cercel, in cadrul dezbaterii DC Media Group - "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a accentuat gravitatea marginalizării copiilor, subliniind că lipsa auzului poate determina izolarea lor și excluderea din activitățile sociale. Acest lucru nu înseamnă doar o dizabilitate fizică, ci și o viață afectată și incompletă din punct de vedere al dezvoltării și al perspectivei.
„Într-adevăr, marginalizarea este o chestie sinistră, absolut sinistră, iar un copil care nu aude, evident că va fi dat deoparte și nu se va juca nimeni cu el.
Asta înseamnă lipsă de formare, asta înseamnă lipsă de perspectivă în viață și înseamnă, nu numai o dizabilitate, ci înseamnă o viață parțial ratată.
Așa că, acest screening neonatal trebuie să devină obligatoriu! Și una dintre întrebările mele era se face sau nu se face în mod obligatoriu acest screening neonatal?
Dacă se face în mod obligatoriu, atunci, evident, că nu ne mai punem problema că a fost descoperită târziu hipoacuzia și că trebuia să se intervină mai devreme.
Deci, unul din elemente este obligativitatea acestui screening”, a mai precizat președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României în cadrul dezbaterii DC Media Group.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a adus în discuție un al doilea aspect important referitor la implanturile cohleare: costurile implicate în procesul de implantare și în gestionarea ulterioară a acestora. El a subliniat importanța includerii tuturor acestor costuri adiacente într-un program unic și bine structurat.
„Al doilea element important este cât costă, per ansamblu, un implant cohlear și care sunt costurile adiacente, pentru că sunt și o serie de costuri adiacente.
Cu toate astea, trebuiesc puse într-un singur program.
În ce proporție resursa umană medicală acoperă nevoie acestor servicii? Ați zis că în momentul de față sunt nouă centre care pot să facă. Trebuie știm care este puterea lor de acoperire, în funcție de nevoia respectivă.
În momentul în care s-a făcut screeningul neonatal, nu e nevoie de mare program național de registru. Se urcă pe un site, pe care vi-l faceți dumneavoastră, una din cele 18 organizații cred că poate să facă acest lucru și automat cel care face screeningul și a descoperit trebuie să introducă copilul acolo. Din acel moment, se reperă copilului respectiv unia din cele nouă centre și îl planifică pentru implantul cohlear. Așa văd eu lucrurile, simple. Dacă ne complicăm cu legiferări și supralegiferări în sistemul de sănătate nu ajungem nicăieri. Nevoia este acum! Nu mâine, nu poimâine!
Și atunci, punem și noi presiune pe Ministerul Sănătății și, respectiv, pe Ministerul de Finanțe, în așa fel încât să se aloce fondurile respective. Pentru că, ce ne dorim? Ne dorim o generație care să fie sănătoasă, să audă, să poată să facă conversație, să poată să aibă acces la educație, pentru că fără acces la educație, e o generație pierdută.
Atunci, nu cred că ne mai putem permite acest lux, în contextul în care natalitatea a scăzut brutal, am ajuns anul trecut să avem în jur de 129.000 de nou-născuți vii, față de 200-250.000, cât aveam în anii anteriori. Grav de tot! Și, dacă îi mai lăsăm și pe acești micuți fără să aibă acces la te miri ce, că e un device, atunci să nu ne mirăm ce ni se întâmplă! Noi suntem răspunzători de toate treburile acestea! Noi cu toții”, a declarat prof. dr. Streinu-Cercel, în cadrul dezbaterii DC Media Group - „Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”.
URMĂRIȚI CONFERINȚA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...