10 urături deosebite pentru copii de Anul Nou, inspirate din tradițiile populare și adaptate pentru cei mici
„Nu vorbi cu străinii". Este o afirmație cu care am crescut cu toții. Părinții noștri au fost întotdeauna foarte atenți la acest lucru, pentru a evita ca orice incident să se întâmple. Dar cine este mai exact un străin și de ce nu ar trebui să vorbim cu el?
Un străin este, în principiu, o persoană care nu face parte din familia ta; nu există legături de sânge cu acea persoană sau orice fel de relație. Afirmația nu este însă menită să le dea copiilor noștri impresia că fiecare străin cu care interacționează este un om rău. Unii poate că sunt oameni plăcuți, dar nu toți.
În calitate de părinți, este de datoria noastră să ținem sub control cu cine comunică și socializează copiii noștri. Și, ca părinți, suntem preocupați să ne protejăm copilul de abuzuri și rele -psihologice, emoționale și fizice. Prin urmare, „nu vorbi cu străinii" înseamnă, de asemenea, „nu lăsa străinii să te atingă" și se aplică în situația în care cineva, fie că este un membru al familiei, un prieten sau un străin, încearcă să atingă copilul. Este bine să discutați deschis cu copilul dumneavoastră despre astfel de lucruri și să aveți astfel de discuții din când în când pentru a le ține sub control.
De asemenea, este important să îi încurajați pe cei mici să aibă încredere în instinctul lor. Dacă nu se simt confortabil în preajma cuiva sau dacă simt că ceva nu este în regulă, trebuie să vină imediat la dumneavoastră și să vă explice întreaga situație.
Statisticile arată că infracțiunile comise de străini împotriva copiilor mici sunt rare. Chiar și așa, aceste șapte sfaturi vă pot ajuta să vă protejați copilul:
spuneți-i copilului dumneavoastră să evite să vorbească cu persoane necunoscute atunci când nu sunteți în preajmă.
asigurați-vă că cel mic știe că nu trebuie să plece niciodată cu străinii
asigurați-vă că copilul dumneavoastră înțelege că trebuie să vă spună întotdeauna dacă se apropie un străin și să nu păstreze niciodată acest secret
dacă fiul sau fiica dumneavoastră călătorește singur, spuneți-i să stea lângă alte familii în tren sau autobuz
dacă copilul dumneavoastră trebuie să folosească un lift, spuneți-i să folosească liftul doar cu prietenii și să nu se îngrijoreze să coboare dacă nu se simte bine că mai este cineva înăuntru.
în cazul în care copilul dumneavoastră se rătăcește, ar trebui să ceară ajutorul unui ofițer de poliție, altui adult sau al unei persoane care lucrează la un magazin din apropiere
puneți-i pe copiii dumneavoastră să învețe pe de rost adresa și numărul de telefon.
Uneori, copiii mici pot fi vulnerabili chiar dacă sunteți cu ei. Urmând aceste precauții simple ar trebui să vă ofere liniște:
încercați să vă țineți copiii în raza vizuală a dumneavoastră sau a unui alt adult în care aveți încredere.
atunci când ieșiți la plimbare și vizitați locuri, stabiliți întotdeauna un punct de întâlnire pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră, în cazul în care unul dintre voi se pierde
asigurați-vă că sunteți împreună în același vagon de tren sau că aveți locuri apropiate în autobuz sau autocar.
mergeți întotdeauna cu copilul dumneavoastră în toaletele publice
reamintiți-i copilului dumneavoastră să nu vorbească niciodată cu străinii, chiar dacă vă aflați în apropiere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.