Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Persoanele de peste 50 de ani pot face multe pentru a investi în securitatea lor financiară și locativă. Dar trebuie să înceapă acum, spune Mark La Spisa, un planificator financiar certificat și președinte al Vermilion Financial.
„Dacă așteaptă până la 65 de ani pentru a-și evalua situația, asta este ceea ce provoacă anxietate. Acesta este „planul struțului”, în care își iau capul și îl bagă în nisip, sperând că totul se va rezolva”, spune La Spisa.
Citește și „Mamele toxice: cum acționează, cum te manipulează și cum cred că ești al lor”
Specialista spune că începând cu vârsta de 50 de ani, trebuie făcut un exercițiu financiar în fiecare zi.
Țineți cont de toate activele, cheltuielile și economiile dvs. actuale și proiectați cum vor arăta finanțele dvs. atunci când vă veți pensiona.
Este important să faceți acest lucru în fiecare an pentru a face un bilanț al schimbărilor. Poate că un nou medicament v-a crescut costurile medicale sau ați vândut o proprietate și aveți un pic de marjă de manevră bugetară.
După ce vă cunoașteți fluxul de numerar, puteți evalua mai bine dacă trebuie să vă schimbați obiceiurile de cheltuieli sau de economisire în următorul deceniu.
Asigurați-vă că locuința și orașul dumneavoastră sunt „prietenoase” cu persoanele în vârstă
Dacă nu doriți să vă mutați într-un azil de bătrâni, întrebați-vă dacă locuința dumneavoastră poate fi adaptată nivelului dumneavoastră de mobilitate, spune Carolyn McClanahan, medic, planificator financiar certificat și fondator al firmei de planificare financiară Life Planning Partners.
De exemplu, dacă aveți probleme la genunchi sau folosiți un Walker, o casă cu trei etaje ar putea să nu fie ideală.
Sursa foto: pexels.com@Magda Ehlers
„Asigurați-vă că locuința dumneavoastră este prietenoasă cu persoanele în vârstă”, spune McClanahan.
În plus, gândiți-vă de ce fel de transport veți avea nevoie și cât de departe sunteți de resurse precum spitalele și magazinele alimentare.
„Dacă locuiți undeva unde sunteți foarte dependent de mașină și nu puteți conduce, acest lucru vă îngreunează situația. Trăiți în comunități unde se poate merge pe jos, unde puteți ajunge mai ușor la ceea ce aveți nevoie”, mai spune specialista, potrivit CNBC.com.
Sursa foto: pexels.com@Andrea Piacquadio
Comunitatea este una dintre cele mai importante plase de siguranță atunci când vine vorba de îngrijirea persoanelor în vârstă.
„Dacă nu aveți rude pe care să contați sau persoane care au fost deja de acord să aibă grijă de dumneavoastră, trebuie să vă creați o comunitate”, spune McClanahan.
Puteți face acest lucru prin voluntariat sau înscriindu-vă la un sport de echipă la centrul dvs. comunitar.
„Faceți depuneri de bunătate pentru îngrijirea viitoare. Multe femei fac depozite de alimente sau voluntariat pentru a ajuta diferite persoane. Când ești implicat în comunitate îți faci prieteni.”, explică specialista.
Nu vă creați legături pentru a găsi un îngrijitor, ci pentru a vă crea o viață socială în care oamenii să vă urmărească. Dacă aveți nevoie de ajutor, veți avea câteva persoane pe care să le apelați.
„Se spune că „este nevoie de un sat. Asigură-te că participi în satul tău”, spune McClanahan
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...