10 calități pe care ar trebui să le aibă un profesor bun
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un profesor bun? Pentru a fi un profesor remarcabil și a lăsa o amprentă asupra elevilor tăi, trebuie să aduni o serie de aptitudini și calități care să te distingă de restul.

Un profesor bun stă la baza unei educații de succes și pentru ca acesta să fie cazul trebuie să ai o serie de abilități personale și profesionale. Pentru că predarea nu înseamnă doar transferul de cunoștințe, este mult mai mult, este vorba despre a ști să creeze condițiile necesare pentru ca elevii să învețe să gândească și să-și construiască propriile cunoștințe despre lumea din jurul lor.

Un profesor bun nu are nevoie doar de cunoștințe ample despre materia pe care o predă și de un plan de studiu. Acesta  trebuie să fie entuziast, iubitor și empatic, dar și ferm și respectuos, responsabil, flexibil și comunicativ.

Iată care sunt calitățile care te fac un bun profesor

Sursa foto: freepik.com@roman-

Empatie, pentru a te pune în locul elevului și a-i înțelege dificultățile sau preocupările; să te înțeleagă și să te ajute să depășești obstacolele care te țin înapoi sau să-ți ofere provocările necesare care să-ți permită să mergi mai departe.

Răbdare să se descurce atât cu acei elevi cărora le este greu, cât și cu cei care își doresc mereu mai mult, să știe să aștepte pe cei mai înceti dar și să se adapteze celor care termină prea repede.

Capabil să se adapteze la vremuri noi. În lumea educațională trebuie să fim pregătiți să facem față schimbării. Acesta este un fapt care uneori este greu de asimilat, mai ales pentru profesorii mai experimentați. Poate cineva a fost un profesor excelent de-a lungul vieții, dar este necesar să se recalifice, din moment ce ceea ce s-a făcut acum 10-15 ani poate să nu mai aibă loc în învățământul de astăzi.

Povestitor. Conceptul de clasă teoretică a ajuns, în multe cazuri, să aibă o conotație negativă în domeniul educațional. Dacă am reuși să schimbăm acea mentalitate și să încercăm să-i facem pe elevi să vadă că, mai mult decât să ținem o clasă simplă, ceea ce facem este să le spunem o poveste, ideea lor preconcepută despre o clasă convențională, în care profesorul explică și elevul. ascultă și învață, se poate schimba.

Transmite pasiunea pentru predare. Aceasta este principala calitate pentru a fi un profesor bun. Dacă nu îți place munca ta , nu vei putea niciodată să creezi un sentiment cu studenții tăi și nu îi vei inspira. Dar dacă, pe de altă parte, îți place ceea ce faci, le vei transmite în mod firesc pasiunea pentru predare și asta, fără îndoială, este de neprețuit. Nu uita că modul tău de a preda se va reflecta în motivația elevilor tăi.

Bun observator. O altă calitate a unui profesor bun este acela de a fi observator. Astfel îți vei da seama că ceva nu funcționează în clasă și vei putea găsi o soluție înainte de a fi prea târziu.

Este creativ. Fiecare elev are motivații și interese diferite și cunoașterea acestora este esențială pentru procesul de învățare. De exemplu, dacă un elev nu înțelege un concept, indiferent de câte ori i-ai explica în același mod, nu îl va înțelege. Prin urmare, ar trebui să căutați exemple asociate cu interesele și motivațiile lor, astfel încât să le poată interioriza și să le memoreze.

Responsabilitate. Pentru că lucrezi cu material foarte sensibil: copiii și tocmai pregătirea elevilor tăi este cea mai importantă treabă pe care trebuie să o faci. De aceea un profesor responsabil ajunge la timp, pregătește bine cursurile, își motivează elevii, este creativ și comunicativ, atent și răbdător, căutând mereu ce e mai bun pentru toți.

Entuziasm pentru ceea ce face, capabil să-și motiveze elevii și să-i molipsească cu dorința de a învăța și de a cunoaște. Un entuziasm capabil să ajungă la elev și să-l facă să trezească curiozitatea față de ceea ce îl înconjoară.

Flexibilitate. Când vă confruntați cu o situație sau o problemă specială, trebuie să fiți capabil să vă schimbați și să găsiți o cale astfel încât toți elevii să înțeleagă conceptul pe care îl explicați. Schimbați cursul și adaptați-vă la nevoile grupului de clasă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Tradiții vechi pe care familiile moderne nu le mai respectă

Influențate de o varietate de factori financiari și...

Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?

Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame / FOTO: freepik.com@prostooleh

Motive pentru care băieții sunt mai apropiați de mame

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

pixel