Băiețel, ironizat la școală pentru că îi place rozul. Reacția tatălui său devine virală
Un tată a împărtășit, într-un...
Ziua mondială a bolii Chagas, marcată anual pe 14 aprilie, începând din 2020, susţine creşterea gradului de cunoaştere a profilului acestei boli tropicale neglijate.
În 2024, Organizaţia Mondială a Sănătăţii supune atenţiei publice suferinţele pe care o provoacă boala Chagas, menţionând că un acces echitabil la asistenţă medicală şi la servicii este necesar pentru toate persoanele afectate de această boală.
Tema pentru 2024 este "Abordarea bolii Chagas prin depistare timpurie şi îngrijire pe tot parcursul vieţii", având drept scop creştere gradului de informare a publicului cu privire la boala Chagas, asigurarea resurselor financiare pentru profilaxia şi controlul bolii.
Boala Chagas este răspândită în rândul populaţiilor sărace din America Latină continentală, dar este din ce în ce mai prezentă în alte ţări şi pe alte continente. Este adesea numită "boala tăcută" deoarece majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome sau simptomele sunt extrem de uşoare, de aceea de cele mai multe ori sunt ignorate. Există aproximativ 6-7 milioane de oameni infectaţi cu boala Chagas în întreaga lume, cu 12.000 de decese, în fiecare an şi între 30.000-40.000 de cazuri noi pe an, potrivit Agerpres.
Boala Chagas, fiind caracterizată de OMS drept o "problemă de sănătate globală", progresează lent şi prezintă adesea un curs clinic asimptomatic. Afectează în principal persoanele sărace, fără acces la asistenţă medicală, iar fără tratament, această boală poate conduce la afecţiuni cardiace şi digestive severe şi poate deveni fatală. Creşterea gradului de conştientizare a bolii este esenţială pentru a creşte numărul persoanelor care beneficiază de tratament, vindecarea fiind mai rapidă şi implicit transmiterea acesteia, întreruptă.
Iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua mondială a bolii Chagas a fost aprobată de Adunarea OMS, pentru a face cât mai facile informaţiile privind această maladie şi pentru a solicita autorităţilor din domeniu un acces nelimitat şi echitabil la servicii şi asistenţă medicală pentru toţi cei afectaţi de această boală, potrivit Organizaţiei Pan Americană a Sănătăţii (PAHO), care conlucrează cu OMS.
Cunoscută şi sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de Trypanosoma cruzi, potrivit www.who.int. Intervenţiile în cazul acestei boli pot fi eficiente şi din punct de vedere al costurilor prin detectarea timpurie a cazurilor, accesul rapid la tratament, controlul vectorilor, igiena, dar şi o siguranţă alimentară. Boala a fost descoperită la 14 aprilie 1909, când medicul Carlos Chagas a diagnosticat primul pacient cu această afecţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un tată a împărtășit, într-un...
Într-un videoclip postat pe...
Temele pentru acasă sunt o...