4 semne clare că fiului tău îi este foarte dor de tatăl său
Data publicării:
Chiar dacă în societatea modernă ambii părinți sunt implicați mai mult sau mai puțin egal în viața copilului, rolul mamei este totuși indispensabil. Care sunt semnele evidente că copilul are nevoie de mai mult timp cu tatăl?

Rolul tatălui în viața copilului nu este important doar pentru dragoste și securitate emoțională, ci ar trebui să ajute la dezvoltarea cognitivă și socială. 

Știința spune că copiii care petrec puțin timp cu tații lor au mai puțin succes, încalcă legea mai des, le place sexul riscant, probabilitatea că vor deveni fără adăpost este mai mare, sunt mai  predispuși la obezitate, au mai multe probleme psihologice și mai mari. Toate acestea indică faptul că rolul tatălui este mai important. 

Dar cum să își dai seama că copilului tău îi lipsește tatăl?

1. Copilul te întreabă despre tatăl lui

Până la o anumită vârstă, copiii nu pot înțelege de ce anumiți oameni sunt implicați în viața lor. Pe măsură ce cresc, relația lor, în special cu tatăl lor, începe să se schimbe: le este frică să nu fie despărțiți de cercul lor apropiat de oameni, așa că ori de câte ori tatăl lor lipsește, simt asta și simt nevoia să facă lucruri cu el, lucruri pe care nu le pot face cu mama sau chiar dacă pot, nu este același lucru.

2. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-4617307_14006200.jpg)

Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels 

2. Tehnologiile moderne îl înlocuiesc pe tata

Tuturor părinților li s-a întâmplat să-și liniștească copilul doar punându-i un smartphone în mână sau arătându-i un desen animat la televizor. Deși acest tip de practică parentală este greșit pentru mulți experți, poate fi o soluție în momentele în care ai multe obligații pe care nu le poți îndeplini din cauza copilului. Dar nu ar trebui să fie un obicei, spun experții! Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani ar trebui să petreacă doar o oră calitativă în fața ecranului, dar media arată că petrec mai mult de trei ore pe zi.

Este lesne de înțeles că ambii parinți muncesc, așa că este dificil să menținem un echilibru între mediul de muncă și cel de acasă. Uneori, acest lucru poate fi obositor pentru mame, deoarece acestea nu mai au timp pentru ele și propriile nevoi. Chiar dacă responsabilitățile tale nu îți permit să rămâi, este timpul ca tata să intervină și să stimuleze imaginația și abilitățile cognitive ale copilului jucându-se cu copilul.

3. Fotografie... (pexels-mastercowley-1161442_12062800.jpg)

Fotografie de la Nathan Cowley/ Pexels

3. Copilul este furios și face crize de furie

Mânia, anxietatea, izbucnirile... potrivit experților, pot fi prezente din cauza absenței tatălui. Dacă petrece mai puțin timp decât de obicei cu copilul, micuțul simte o schimbare care îi distrage atenția, pentru că copiilor le place rutina și orice diferență îi frustrează. Dacă este posibil, ar fi o idee bună ca tatăl să-și ajusteze programul pentru a se întâlni cu copilul la aceeași oră în fiecare zi, spun experții.

4. Copilul nu are o activitate preferată cu tatăl său

Nu este o regulă, dar în cele mai multe cazuri tatăl este cel mai distractiv părinte cu care copilul face lucruri interesante, în timp ce mamele sunt responsabile pentru creșterea și comportamentul consecvent. Știința a confirmat, de asemenea, că mamele sunt mai atente atunci când cresc un copil, ceea ce înseamnă că vor încuraja doar acele comportamente care sunt acceptabile pentru ele. Tații, pe de altă parte, încurajează copiii să fie creativi, aventuroși și adaptabili. Și astfel de activități îi învață ce este bine pentru ei și ce nu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel