450 de euro pe lună pentru bunicii care au grijă de nepoți. Unde se întâmplă asta
Data publicării:
În timp ce în Spania echilibrul dintre viața profesională și cea privată este una dintre cele mai mari probleme ale familiilor, care aproape întotdeauna ajunge să cadă în sarcina bunicilor, în Suedia s-a decis că bunicii pot primi un salariu pentru că au grijă de nepoții lor.

Este vorba despre o lege inovatoare care a intrat în vigoare la 1 iulie și care permite bunicilor să își ia concediu parental plătit în timp ce au grijă de nepoții lor timp de până la trei luni din primul an de viață al copilului.

Citește și Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

În urmă cu 50 de ani, Suedia a fost prima țară din lume care a introdus concediul parental plătit pentru tați și nu numai pentru mame, iar acum este un pionier în a permite transferul beneficiului de la tați la bunici (de cele mai multe ori) sau la o persoană aleasă de părinți.

Suedia, un exemplu de echilibru între viața profesională și cea privată

Sursa foto: freepik.com@ahmadzada

Atunci când se naște un copil, părinții suedezi au dreptul la un total de 480 de zile sau 16 luni de concediu pentru fiecare copil, unul dintre cele mai generoase pachete finanțate de stat de pe planetă.

Dintre acestea, există o indemnizație pentru 390 de zile care este calculată pe baza venitului integral al persoanei, în timp ce pentru restul de 90 de zile se plătește o sumă fixă de 180 de coroane (15 euro) pe zi. 450 pe lună.

Vezi și Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Din aceste zile rămase, cuplurile pot transfera bunicilor maximum 45 de zile pentru fiecare copil, în timp ce în cazul unui singur părinte, pot fi transferate 90 de zile, potrivit Agenției Naționale de Asigurări din Suedia, potrivit Bebe y Mas.

Cu toate acestea, dacă bunicii aflați în concediu pentru creșterea copilului sunt pensionari, aceștia vor primi o sumă bazată pe pensia lor. În plus, în timpul perioadei stipulate în care trebuie să primească indemnizația pentru creșterea copilului, aceștia nu au voie să caute un loc de muncă sau să studieze.

În plus, bunicul sau ruda care are grijă de copil trebuie să fie asigurat la sistemul de securitate socială pentru a îndeplini sarcina în cauză.

O altă măsură inclusă în noua lege este că părinții cu copii sub vârsta de 15 luni pot beneficia de până la 60 de așa-numite zile duble, adică zile în care se află împreună în concediu pentru creșterea copilului și ambii primesc indemnizație pentru creșterea copilului. Anterior, numărul de zile duble era de 30 și acestea puteau fi luate doar până la prima aniversare a copilului.

În Suedia este, de asemenea, posibil să se lucreze cu program redus până când copilul împlinește 8 ani, în timp ce funcționarii publici pot lucra cu program redus până când copilul împlinește 12 ani.

Măsura a fost criticată

Sursa foto: freepik.com@ahmadzada

Legea, adoptată în decembrie în parlamentul suedez, a fost, de asemenea, criticată. Mai multe organizații sindicale consideră că aceasta ar putea încuraja un „sistem de bone”, externalizând îngrijirea copiilor către membrii familiei sau îngrijitori profesioniști.

Aceasta nu este prima dată când Suedia inovează în domeniul serviciilor sociale.

Cetățenii suedezi plătesc unele dintre cele mai mari impozite din lume, dar în schimb primesc asistență medicală finanțată de stat, educație gratuită, inclusiv studii universitare și ajutoare de șomaj generoase.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...



Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel