5 activități care pot ajuta la stimularea creierului copilului în vacanța de vară. Expert: „Abilitățile de învățare scad semnificativ dacă nu sunt antrenate!”
Data publicării:
Cercetările arată că în școala primară, abilitățile de matematică scad în vacanță pentru 70-78% dintre elevi, iar abilitățile de citire pentru 62-73%. Experții recomandă să se desfășoare activități în vacanța de vară pentru a stimula diferite părți ale creierului. 

Vacanțele școlare încă nu s-au terminat, iar copiii și adolescenții mai au mai bine de o lună pentru a se bucura de vară.

Totuși, experții avertizează că, în această perioadă, abilitățile de învățare scad semnificativ din cauza lipsei de activitate. De fapt, cea mai recentă cercetare Collaborative for Student Growth realizată de NWEA dezvăluie că, în clasele elementare, abilitățile de matematică scad în timpul vacanței de vară pentru 70-78% dintre elevi, iar abilitățile de citire pentru 62-78% dintre aceștia.

Cum putem continua să stimulăm creierul copiilor pentru ca aceștia să nu uite abilitățile și cunoștințele dobândite în timpul anului școlar?

Louisa Rosenheck, expert pedagogic al platformei Kahoot, vă propune câteva sfaturi pentru a menține creierul activ în aceste luni de vară.

După cum explică aceasta, desfășurarea unor activități care nu sunt parte din programa școlară ajută la stimularea diferitelor părți ale creierului.

Citește și Obligatoriu pentru toți elevii, din toamnă! Reprezentant al Asociației Părinților: „Vom vedea cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”

Sport în aer liber

Expertul subliniază că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin o oră de exerciții fizice moderate pe zi pentru copiii cu vârste între 5 și 17 ani, deoarece „aceasta nu doar că aduce beneficii fizice și motorii, dar contribuie și la îmbunătățirea stimei de sine și promovează bunăstarea mentală prin generarea de endorfine. De asemenea, îmbunătățește atenția, concentrarea și memoria, facilitează formarea obiceiurilor și dezvoltă abilitățile sociale.”

Rosenheck sugerează copiilor să practice sporturi pe care nu le fac în mod obișnuit pe parcursul anului.

„De exemplu, înotul la piscină sau la plajă, schimbarea peisajului prin drumeții, camping sau picnicuri, sau mersul pe bicicletă…”

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Meșteșuguri

Activitățile artistice cu diferite materiale și elemente stimulează creativitatea și imaginația băieților și fetelor.

„Pe lângă faptul că sunt o formă de exprimare, deoarece copiii își manifestă senzațiile și sentimentele prin activități precum modelarea plastilinei, desenul sau pictura, fără să își dea seama”, explică specialistul.

În timpul sezonului estival, copiii pot petrece timpul implicându-se în activități precum gătit, pictură, desen sau modelaj cu plastilină.

„Astfel, vor fi activate părți ale creierului care nu funcționează în mod obișnuit.”

Vezi și Jocul care îi învață pe copii empatie, matematică, spirit de observație și orientare în spațiu. Psihopedagog Iuliana Baban: „E preferatul meu!” / VIDEO

Sudoku-uri, cuvinte încrucișate 

Jocurile precum sudoku, cuvintele încrucișate sau puzzle-urile sunt resurse care integrează cunoștințe matematice într-un format ludic, promovând gândirea logică, care ajută la calcul și la dezvoltarea agilitații mentale.

Pe de altă parte, jocurile video îmbunătățesc capacitatea de reacție a copiilor, stimulează creativitatea, atenția și memoria vizuală și cresc motivația.

Rosenheck subliniază însă că „părinții ar trebui să fie atenți atunci când aleg aceste jocuri video pentru cei mici, luând în considerare referințele, vârsta recomandată și toate informațiile disponibile despre jocul înainte ca cel mic să înceapă să se joace”.

Lectură și limbi străine

SURSA FOTO: freepik.com @user14159562

Expertul explică faptul că, pentru a stârni interesul copiilor pentru lectură și limbi străine, este important să le înțelegeți preferințele, întrebându-i despre genurile care îi atrag sau despre țările pe care și-ar dori să le viziteze în viitor.

Există aplicații care ajută părinții să personalizeze experiența educativă a copiilor și să le dezvolte abilitățile în copilăria timpurie, trezindu-le în același timp curiozitatea față de lumea înconjurătoare.

Citirea de la o vârstă fragedă contribuie la îmbunătățirea atenției, gândirii clare și a abilităților de înțelegere, ortografie și scris. În plus, mulți experți recomandă învățarea unor limbi noi încă din copilărie, deoarece cunoștințele sunt mai bine păstrate.

Cinema, teatru, muzeu

Expertul recomandă să faceți planuri alternative, cum ar fi vizitele la muzee din oraș, la cinema sau la teatru.

„Aceste activități nu doar că promovează unitatea familiei, dar sunt și îmbogățitoare și distractive, deoarece dezvoltă imaginația, îmbunătățesc abilitățile de comunicare și ajută la gestionarea sentimentelor.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Joaca si DIY

Articole similare

Iată de ce ROBLOX este cel mai periculos joc pentru copii

Copilul tău a descărcat Roblox? Deci ar trebui să...

Moduri distractive de a vopsi ouăle de Paște cu copiii

Dacă vopsiți ouă de Paște cu un copil anul acesta,...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel