5 greșeli de evitat pentru ca micuții să se poată bucura de o vară în siguranță
Data publicării:
Schimbarea obiceiurilor de vară, cu mai mult timp liber, poate duce, de asemenea, la o relaxare în ceea ce privește siguranța copiilor. Care sunt aspectele de bază care nu trebuie neglijate? 

În timpul vacanțelor, părinții și copiii se pot bucura de mult mai mult timp împreună. Este momentul să vă relaxați, să trăiți experiențe noi, să călătoriți, să faceți planuri diferite... Dar întotdeauna cu siguranța copilului pe primul plan. Nu este neobișnuit ca pierderea anumitor obiceiuri mai stricte care sunt efectuate în timpul anului școlar să poată provoca unele riscuri, astfel încât este necesar să se mărească măsurile preventive, așa cum recomandă Asociația spaniolă de pediatrie de îngrijire primară (AEPap).

În acest sens, se evidențiază cinci semnale de alarmă la care ar trebui să se acorde atenție maximă, astfel încât copiii să aibă o vară fericită, dar și sigură și sănătoasă.

1. Transportul copiilor în mașină fără sisteme de reținere adecvate

Călătoriile lungi sunt adesea un coșmar pentru familii. Copiii se plictisesc, sau dacă sunt mai mulți frați se ceartă între ei, sau au rău de mașină. Când sunt bebeluși, plânsul constant din cauza unei situații care îi incomodează, aceea de a sta mult timp în scaunul auto, poate duce la comportamente foarte riscante, cum ar fi scoaterea lor din sistemul de siguranță. Se știe că atunci când copiii călătoresc într-un scaun auto omologat, decesele sunt reduse cu 75%, iar rănile în caz de accident cu 90%.

2. Lăsarea copiilor nesupravegheați în medii acvatice

Un copil se poate îneca în câteva secunde, o realitate tristă care ajunge la știri în fiecare an. După cum recomandă Dr. Teresa Cenarro, vicepreședinte al AEPap, copiii ar trebui să învețe să înoate cât mai curând posibil pentru siguranță, dar au întotdeauna nevoie de supraveghere. Copiii mai mici nu trebuie să fie la mai mult de o lungime de braț de adultul care îi însoțește în apă.

3. Efectuarea de activități în aer liber fără protecție solară

Protecția solară este necesară pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru copiii sub 18 ani. Dar această protecție trebuie să aibă un factor ridicat de protecție solară.

„Este necesar să se aplice o protecție solară cu un factor ridicat de expunere la soare, să se aplice în cantitate și cu o frecvență suficiente și să se asigure de data de expirare și de calitatea produselor utilizate", subliniază reprezentantul Asociației spaniole de pediatrie de îngrijire primară.

4. Creșterea timpului petrecut în fața ecranului
Deoarece există mai mult timp liber, fără obligațiile școlare, mulți copii își petrec acest timp în lumea digitală. Dar chiar dacă există mult timp liber de umplut, ecranele nu pot fi cea mai folosită resursă. "Este important să prevenim ca ecranele să fie principala distracție în timpul verii", mai spune specialistul. 

Utilizarea continuă a ecranelor poate duce la probleme sau simptome vizuale, cum ar fi uscăciunea ochilor, oboseala ochilor, înroșirea, lăcrimarea ochilor, vedere încețoșată sau dublă, care pot duce la alte probleme, cum ar fi dureri de cap, dureri de gât și dureri de spate, printre altele.

5. Neglijarea nutriției

O perioadă prelungită de relaxare și odihnă poate duce la neglijarea alimentației. Având în vedere ratele alarmante ale supraponderalității și obezității la copii, acest lucru este deosebit de îngrijorător. Conform recomandării AEPap, ar fi, prin urmare, o idee bună să profităm de acest timp în familie pentru a-i învăța pe copii despre alimentația sănătoasă, cu multe fructe și legume de sezon.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Ce este teoria stresului familial?

Teoria stresului familial analizează schimbările care apar în dinamica...



Cele mai noi articole

Topul celor mai căutate meserii din lume

Cea mai bine plătită meserie din lume variază în...


Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie în copilul tău... NU le spune! / FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

pixel