5 lucruri pe care copiii tăi trebuie să le audă în fiecare seară înainte de culcare
Data publicării:
De multe ori, copiii noștri sunt atrași în această călătorie a rutineri zilnice.

Zilele încep devreme și există un efort grăbit de a ne trezi și de a ieși pe ușă. Copiii dumneavoastră își petrec majoritatea zilelor la  grădiniță sau la școală. Timpul petrecut cu ei în calitate de părinți pare a fi greu de obținut.

Serile pot fi pline de antrenamente, evenimente școlare, teme etc. Apoi urmează rutina cinei, a băii sau a dușului, a spălatului pe dinți, a lecturii și apoi la culcare!

Zilele parcă zboară. În fiecare zi, copiii noștri primesc diverse mesaje despre viață și despre ei înșiși. Nu suntem întotdeauna conștienți de ce sunt aceste mesaje sau de impactul pe care îl pot avea. Uneori, aceste lucruri sunt în afara controlului nostru. Știm, totuși, că ne vedem copiii așa cum sunt ei cu adevărat. Știm că au nevoie să audă de la noi mesaje pline de iubire și putere. 

Treaba noastră este să îi ajutăm să reflecte tot binele pe care îl au în ei. Ei au nevoie să le audă pentru a le ajuta să creadă în ele.

1. Te iubesc indiferent de situație.

Știu că pare evident, dar ai grijă să încetinești. Este ușor să îți faci obiceiul de a striga un "Te iubesc" rapid și de a ieși pe ușă. M-am mai făcut vinovată de asta și apoi se pare că întotdeauna regret. Simt că i-am dezamăgit dacă așa am încheiat ziua noastră împreună. Știu că sunt în stare să fac mai mult de atât. S-ar putea să nu vă placă întotdeauna alegerile pe care le fac copiii voștri sau atitudinea lor. Eu pot depune mărturie în acest sens. Cumva însă, știi că îi vei iubi întotdeauna.

2. Sunt mândru de tine

Copiii noștri trăiesc într-o lume care este extrem de exigentă. Există așteptări mari de la academie la atletism, la artă și peste tot între acestea. Ei fac tot ce le stă în putință și au nevoie să audă că tu observi asta. Vă puteți mândri cu copilul dvs. din mai multe motive. Probabil că vă gândiți la asta tot timpul, dar nu o spunem întotdeauna.

Dacă aveți copii mai mari, probabil vă amintiți sentimentul de mândrie când au dormit pentru prima dată toată noaptea. Știu că eu am fost foarte mândră când copiii mei și-au dat seama cum să facă la oliță! Acea primă zi în care au fost uscați la grădiniță a fost foarte importantă în casa noastră! S-ar putea să fiți mândri de modul în care și-au făcut temele fără să vi se reamintească.

Mândru de ei pentru că au muncit din greu pentru a reuși să deseneze super-eroul lor preferat. Mândru de ei pentru că și-au luat fratele de mână și l-au întrebat dacă vrea să se joace. Orice ar fi, țineți minte. Observați aceste lucruri pentru că ele chiar contează. Apoi faceți-vă timp să le spuneți.

Sursa foto: freepik.com@Thurein91

3. Ce te-a făcut fericit astăzi?

Dați-le ocazia să reflecteze la ceva pozitiv care s-a întâmplat. În fiecare zi se poate găsi ceva bun. Acest mod de a reflecta îi poate ajuta să promoveze o mentalitate pozitivă. S-ar putea să primiți răspunsuri de genul "recreația a fost bună" sau "nu știu".

Mi s-a întâmplat și mie și este în regulă. Eu doar încerc să dau un exemplu și să fac totul distractiv. Vă puteți gândi la lucruri creative sau amuzante pe care să le împărtășiți și s-ar putea să vă surprindă cu ceva destul de pătrunzător.

4. Felul în care te simți contează.

Copiii ar putea simți că trebuie să își acopere sau să își ascundă sentimentele pe parcursul zilei. Ei trebuie să știe că sentimentele lor contează și că sunteți acolo pentru a-i asculta. Mulți copii simt că emoțiile precum tristețea sau furia au o conotație negativă. Ei ar putea simți că vor avea probleme dacă le exprimă.

Transmiteți-le copiilor voștri că vă pasă cu adevărat de ceea ce simt. S-ar putea să nu împărtășiți aceleași sentimente, dar este în regulă. Este percepția lor și trebuie să știe că o pot împărtăși în siguranță cu dumneavoastră.

Sursa foto: freepik.com@krutarthdabhi1112

5. Tu mă faci fericit.

Spuneți-le că ei vă aduc bucurie. Că îți place timpul pe care îl petreci cu ei, chiar dacă poate fi greu uneori. Copilul tău mic îți poate pune răbdarea la încercare de pe scaunul său din căruciorul de la Wal-Mart... Nu sunt singura, nu-i așa? Poate că atitudinea preadolescentului tău te înnebunește, dar copiii tăi te fac fericită. Ei sunt totul pentru tine. Cea mai mare provocare și bucurie a ta, toate la un loc.

Deci, iată-le. Cinci lucruri pe care copiii tăi chiar au nevoie să le audă, mai ales de la tine. Ajută-i să închidă ochii noaptea și să cunoască cu adevărat inima ta de părinte. Că îi vezi. Că îi iubești necondiționat. Vor adormi știind cât de mult contează. Acesta este unul dintre cele mai mari daruri pe care le putem face pentru ei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...



Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel