Nu doar pentru imunitate: Încă 4 motive pentru care ar trebui să-ți lași copiii să se murdărească
Data publicării:
Cu siguranță vă deranjează atunci când copilul se joacă și se murdărește. La prima vedere vi se parecă nu are respect față de hainele curate, frumos spălate și călcate, pe care dvs. le pregătiți zilnic. În acest articol vă explicăm de ce este atât de important pentru dezvoltarea lor sănătoasă să le permiteți să se murdărească.

Majorității copiilor le place să se murdărească în timp ce se joacă cu noroi, mâncare, vopsea, apă, iarbă sau orice altceva. De obicei, murdărirea nu este scopul, ci consecința jocului liber.  

Adesea, curiozitatea și dorința de a explora îi fac să piardă din simțul curățeniei. Această chestiune deranjează multe mame care se îngrijorează excesiv atunci când observă că hainele copiilor lor sunt murdare și îi ceartă constant.

Nimeni nu neagă că igiena este importantă pentru că, pe lângă faptul că asigură un miros bun, îi protejează pe copii de contactul cu microbii și bacteriile.

Cu toate acestea, murdărirea are beneficii relevante care au un impact pozitiv asupra sănătății tale fizice și emoționale. De dragul lor, este important să fim mai flexibili în acest punct.

Motivele pentru care ar trebui să vă lăsați copiii să se murdărească

Desigur, este important să aveți grijă ca cei mici să nu bage totul în gură, mai ales când este vorba de obiecte contaminate sau de obiecte pe care le ridică pe stradă. Menținerea lor departe de microbi va ajuta la prevenirea bolilor, dar permiterea acestora să se murdărească este, de asemenea, importantă pentru a le ajuta să se dezvolte. În continuare, vă spunem de ce.

1. Îmbunătățește sistemul imunitar

Suntem înconjurați de murdărie și impurități. Când copiii sunt expuși la germeni și murdărie, sistemul lor imunitar intră în viteză și devine din ce în ce mai puternic.

Aceasta înseamnă că păstrarea lor în cutii de sticlă și protejarea lor de orice bacterie poate fi contraproductivă. Acest lucru nu va face decât să le facă trupurile nepregătite să se apere de posibile infecții.

2. Produce plăcere

Copiii sunt exploratori prin natura lor. Și în acest proces de descoperire se conectează cu diferite obiecte, texturi, mirosuri și senzații. În acest sens, a le cere să evite să se murdărească înseamnă a le cere să nu mai exploreze.

3. Promovează toleranța la diferite texturi

Mulți copii au hipersensibilitate și aversiune față de anumite texturi lipicioase, aspre sau inegale. În general, această particularitate se manifestă în timpul mesei, de exemplu, un piure granular sau un ou omletă.

În plus, dacă se joacă doar cu obiecte netede, netede și regulate, le va fi mai dificil să se adapteze la diversele senzații.

2. Fotografie... (pexels-zhou-yeming-870538-4072658_31129600.jpg)

Fotografie de la ZHOU YEMING/ Pexels

4. Le dezvoltă curiozitatea

Un copil căruia îi place să se murdărească este capabil să adopte o atitudine curioasă față de viață. El este astfel capabil să se conecteze cu mediul său dintr-un rol activ și creativ.

De asemenea, observați, atingeți și simțiți fără teama de a neglija puritatea hainelor sau curățenia pielii. Permiterea copiilor tăi să se murdărească nu numai că va aduce bucurie și distracție, dar le va stimula și imaginația și  flexibilitatea cognitivă.

5. Promovează legătura cu natura

Deși murdăria este prezentă și în spațiile închise, mediile naturale sunt pline de elemente care pot provoca pete, precum nămolul, iarba sau apa.

Adevărul este că este practic imposibil să duci un copil să petreacă după-amiaza într-un parc și să vină acasă curat. Știm că activitatea în aer liber este profund valoroasă pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-4720383_49469300.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Importanța găsirii echilibrului

Ca în fiecare aspect al vieții, cel mai bine este să căutați echilibrul și să evitați căderea în extreme. După cum am văzut, a lăsa copiii să se murdărească este benefic pentru ei atât fizic, cât și emoțional.

Nu trebuie să ne îngrijorăm că se murdăresc din cap până în picioare din când în când, pentru că așa explorează lumea. Din acest motiv este mai bine să nu îi izolați în spații absolut curate.

Acum, asta nu înseamnă că ar trebui să uităm de igiena lor, cu atât mai puțin să le neglijăm nevoile de îngrijire. Pur și simplu protejați-i de obiectele periculoase și faceți-le o baie caldă când termină de jucat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...

Poezii pline de emoție pentru bunica

Bunicii sunt adevărate comori, nu doar în viața noastră...

Prenume de fete și băieți care sunt pe cale pe dispariție

În fiecare an, noi tendințe în alegerea prenumelor...

De ce să o înscrii pe fetița ta la balet

Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul...



Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel