6 expresii folosite de părinții amabili care cresc copii respectuoși, potrivit unui expert în educație parentală
Data publicării:
Toți părinții își doresc să crească copii amabili și respectuoși, dar acest lucru poate fi o adevărată provocare. Uneori, o mamă abia reușește să facă față unei zile pline, darămite să transmită lecții de viață valoroase.

Potrivit unei mame, una dintre cele mai simple metode de a crește copii respectuoși este folosirea unor afirmații ușor de înțeles, care, în același timp, consolidează lecțiile pozitive.

Gândește-te la expresia „așteaptă până ajunge tatăl tău acasă”, doar că într-o variantă mai prietenoasă și lipsită de conotații misogine.

Nicole, mamă și fondatoare a comunității Carpool and Coffee: Raising Kind Kids, a împărtășit în rubricile Your Tango, câteva afirmații care fac minuni în relația cu copiii, deoarece sunt ușor de înțeles și de aplicat.

CITEȘTE ȘI 4 abilități pe care un copil ar trebui să le aibă înainte de a intra la școală, potrivit unui psiholog școlar

SURSA FOTO: freepik.com @davit85

#1 „Poți fi supărat fără să fii răutăcios”

Toată lumea are dreptul să își exprime emoțiile, însă acest lucru nu justifică un comportament lipsit de respect față de ceilalți.

Această afirmație este importantă pentru copii, deoarece le transmite ideea că emoțiile lor sunt valide, dar și că este important să învețe să și le gestioneze.

Nicole spune că această expresie este folosită constant în familia ei de peste un deceniu și este doar una dintre multele fraze pe care le integrează zilnic în dialogul cu copiii săi.

#2 „«Oprește-te» înseamnă «oprește-te», «nu» înseamnă «nu»”

Nicole explică faptul că, ori de câte ori își aude copiii spunând „nu” în glumă, intervine imediat și le reamintește: „Nu înseamnă nu.”

Această regulă îi ajută pe copii să înțeleagă, de la o vârstă fragedă, că atunci când cineva spune „nu” sau „oprește-te”, orice acțiune trebuie să înceteze imediat. Este un principiu esențial pentru a învăța despre consimțământ și respectarea propriilor limite, dar și ale celor din jur.

Astfel, copiii înțeleg că, dacă ceva îi face să se simtă inconfortabil, pot spune „nu” și ceilalți ar trebui să respecte acest lucru.

În același timp, învață să acorde același respect celor din jur.

#3 „Nu strica bucuria altcuiva”

Faptul că tu nu te bucuri de ceva nu înseamnă că acel lucru este lipsit de valoare sau că trebuie să îl critici.

Copiii cresc în medii diferite, cu obiceiuri și preferințe proprii, așa că este posibil să fie surprinși sau chiar deranjați când întâlnesc lucruri noi.

Totuși, este important să învețe că fiecare are dreptul să se bucure de ceea ce îi place, chiar dacă nu corespunde propriilor gusturi.

Această afirmație îi ajută să fie mai deschiși, mai toleranți și mai puțin critici.

În plus, îi încurajează să încerce experiențe noi. „De unde știi că e dezgustător, dacă nici măcar nu ai încercat?”, spune Nicole.

#4 „«Îmi pare rău» sunt doar cuvinte; scuzele adevărate înseamnă o schimbare de comportament”

„Nu poți continua să faci același lucru greșit și să spui doar «Îmi pare rău». Asta nu e suficient”, explică Nicole.

Copiii trebuie să înțeleagă că simpla rostire a unor scuze nu rezolvă problema.

Dacă îți pare cu adevărat rău pentru ceva ce ai făcut, trebuie să demonstrezi prin fapte că îți dorești să nu mai repeți acel comportament.

#5 „Nu trebuie să fii prieten cu toată lumea, dar trebuie să fii prietenos”

Copiii trebuie să înțeleagă că este perfect în regulă să nu își dorească o prietenie cu toți cei pe care îi întâlnesc.

Cu toate acestea, fiecare persoană merită să fie tratată cu respect.

Faptul că nu simpatizezi pe cineva nu îți dă dreptul să fii nepoliticos sau să-l rănești.

Potrivit KinderCare, părinții pot învăța copiii să fie empatici modelând acest comportament acasă și în comunitate.

De asemenea, îi pot ajuta să își exprime sentimentele într-un mod care să nu rănească verbal sau fizic pe nimeni.

#6 „Pentru cine este amuzant?”

Această întrebare îi ajută pe copii să conștientizeze că nu toate glumele sunt amuzante pentru toată lumea și că unele pot răni.

Nicole explică faptul că, uneori, copiii, mai ales preadolescenții și adolescenții, încearcă să se scuze spunând: „Nu poți accepta o glumă?” sau „Glumeam!”.

Însă întrebarea „Pentru cine este amuzant?” îi face să realizeze că o glumă poate fi neplăcută pentru cel vizat. Astfel, învață să își asume responsabilitatea pentru cuvintele lor și să fie mai atenți la impactul pe care îl au asupra celorlalți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi / FOTO: freepik.com @daria_tykhonenko

Nume românești de copii, deosebit de frumoase, folosite din ce în ce mai rar de părinții din ziua de astăzi

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

pixel