7 motive pentru care ar putea plânge bebelușul și cum îl puteți calma
Data publicării:
Care sunt cele șapte motive pentru care bebelușul plânge și cum îl puteți calma.

Deseori bebelușii par să plângă fără motiv și în ciuda faptului că încercați să îl liniștiți, prin a-i da să mănânce, să bea sau să-l îmbrățișați, iar toate eforturile sunt în zadar, în spatele plânsului se pot ascunde alte cauze.

Boala este una dintre situațiile pentru care bebelușul plânge, iar sunete pe care le scoate diferă față de plânsul de cald sau de foame ori sete. În cazul în care plânsul este provocat de boală, cu simptome  neobișnuite pentru bebeluș, este indicat să luați legătura cu medicul pediatru. Nasul înfundat, din cauza virozei, poate să fie o cauză a plânsului, iar remediile pentru această situație sunt la îndemâna părinților, prin acel kit ”batista bebelușului”, un instrument care ajută la eliminarea secrețiilor nazale, astfel încât operațiunea să nu fie iritant, ci doar eficientă. Practic, instrumentul aspiră prin intermediul aspiratorului, dar nu cu puterea aspiratorului.

Eritemul fesier este un alt motiv pentru care bebelușul poate plânge. Dacă îl ustură fundulețul, scoateți-i scutecul, curățați-l cu atenție și lăsați-l fără scutec pentru restul zilei. Aplicați creme pentru a preveni înrăutățirea erupției cutanate.

Colicile sunt o cauză frecventă a plânsului la bebeluși, iar acestea apar indiferent de forma de alăptare, cu lapte matern sau cu formula.

Pediatrii precizează că toți bebelușii au colici, iar intensitatea acestora determină modul de percepție al mamei, căci pot fi câteva secunde de plâns, de mai multe ori pe zi sau se poate ca bebelușul să plângă intens, acela fiind un semn că problemele digestive sunt serioase. Colicile sunt dureri abdominale date, de la nou-născut până la adult, de acumularea de gaze în intestin.

Mediul înconjurător îl poate face adesea pe bebeluș să plângă. S-ar putea să îi fie prea rece, specialiștii recomandă ca temperatura din camera copilului să fie în jur de 20-22 de grade, cât să nu îi fie rece unui adult îmbrăcat ușor. De altfel, chiar se recomandă ca temperatura din dormitor să fie cu 1-2 grade mai jos decât în restul casei.

Dacă ceafa bebelușului este transpirată, este clar că temperatura din cameră este prea ridicată și acestuia îi este prea cald. Nu culcați copilul prea înfofolit, deoarece prea multe straturi de haine îi sunt inconfortabile.

Lumina din camera copilul poate avea și ea impact asupra stării de confort a bebelușului. Orice lampă de veghe, cu lumină albastră, cu lumină galbenă, poate să interfereze cu secreția de melatonină. Lumina inhibă secreția de melatonină și de aceea copii nu trebuie să aibă lumină de veghe până la vârsta de 2,5-3 ani. În cazul în care mama alăptează chiar în camera bebelușului, este indicat să folosească o lampă cu lumină roșie. De subliniat că lumina albastră a telefonului suprimă melatonina.

Activitățile care îi displac nu pot fi întotdeauna evitate, în ciuda semnalizării sonore pe care o transmite. Îmbrăcatul și dezbrăcatul, picăturile puse în nas sau în urechi sunt lucruri neplăcute, comune la un bebeluș, însă tot ce puteți să faceți este să treceți cât mai repede peste ele, după care să îl îmbrățișați.

Propria stare a mamei poate să fie un motiv de indispoziție pentru bebeluș, oricât de greu ar fi de crezut, copilul simte emoțiile mamei și cumva se intră într-un cerc vicios, a cui supărare este mai mare/

Prea multă agitație poate determina copilul năzuros să plângă și mai tare. Mai mult decât atât, trecerea copilului de la un părinte la altul, schimbarea inutilă a scutecului, discuțiile despre plânsul lui pe un ton anxios nu fac altceva decât să-l agite și mai tare, iar el să plângă și mai puternic. Dacă nu există nicio cauză evidentă pentru plâns, cel mai indicat ar fi să luați o pauză de la orice căutare inutilă și doar să îl îmbrățișați. S-ar putea să fie tot ceea ce are nevoie copilul în acel moment.

 7 modalități de a calma bebelușul

Deși se multe ori se spune că plânsul îl ajută pe bebeluș să își dezvolte plămânii, un copil care care plânge fără să fie băgat în seamă va deveni și mai agitat și va plânge și mai mult. Motiv pentru care este important să vedeți care este cauza care duce la disconfortul lui și să luați măsurile necesare, între acestea prima direcție fiind cea a hrănitului și a hidratatului. Chiar și un nou-născut poate avea nevoie de apă, deși se spune că laptele matern este de ajuns.

Îmbrățișați-l cât mai des. Bebelușul are nevoie să simtă conexiunea cu mama, iar îmbrățișarea oferită de aceasta nu trebuie privită ca o formă de alint, ci ca o normalitate, aceea de creare și menținere a legăturii dintre cei doi, a creării senzației de protecție pentru bebeluș.

Legănați-l ritmic. Mișcarea îl liniștește pe bebelușul iritabil și îl poate ajuta să adoarmă mai ușor și mai repede.

Înfășatul este un alt mod de a liniști bebelușul, de a-l asigura și calma, de a-l face să revină la sentimente mai bune, în special atunci când plânsul este determinat de operațiunea de îmbrăcare/dezbrăcare sau de spălat.

 Bateți-l ușor pe spate. Acest gest ăl va calma și ajuta să elimine gazele, în cazul colicilor.

Dați-i să sugă ceva. Suptul suzetei este o opțiune pentru ca bebelușul să se calmeze și să îl ajute să adoarmă. Este indicat să evitați pe cât posibil să îl lăsați să își sugă degetul, oricât de la îndemână și confortabil i-ar fi, deoarece acest gest poate duce la complicații legate de sănătatea dinților și probleme ale respirației.

Distrageți-i atenția. Cu atenția asupra unei jucării sau a unui gest, zâmbet ori sunet, copilul va uita de motivul plânsului său. Fețele și oglinzile sunt excelente mijloace de a-i distrage atenția, de asemenea, o plimbare prin casă îi poate calma plânsul. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team
Categorie: Parenting
Tagurile articolului: agitatie  bebelus  cald  colici  copii  nervi  nervozitate  parinti  plans  somn  temperatura 

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...



Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel