7 soluții pentru a îmbunătăți comportamentul copiilor în doar 7 zile. Nu le ignora!
Data publicării:
Există mulți părinți care se plâng constant de comportamentul copiilor lor, fără să își dea seama că primul și cel mai important pas este să se autoanalizeze în privința propriului comportament. 

Atunci când un părinte reacționează negativ la comportamentul dificil al copiilor lor, aceștia alimentează acel comportament prin acordarea unei atenții care nu este benefică pentru copii.

Calmul, răbdarea, afecțiunea și perseverența sunt esențiale pentru îmbunătățirea comportamentului copiilor. Nu ignora aceste 7 soluții pentru a vedea progrese în comportamentul copiilor tăi în doar 7 zile, spun specialiștii de la etapainfantil.com.

Soluții pentru îmbunătățirea comportamentului copilului

SURSA FOTO: freepik.com @Svitlana Hulko

Evită reacțiile negative

Când copilul tău se tăvălește pe jos în mijlocul supermarketului cu o criză de furie, este important să nu reacționezi excesiv și să nu te enervezi.

De ce să te enervezi?

Cel mai bine este să nu răspunzi la acea cerere de atenție negativă și să-i explici calm situația. „Matei, nu vom cumpăra acele prăjituri”. Încercă să îi distragi atenția: „Uite, îți place cartea aceea? Poți să o citești până când terminăm cumpărăturile”.

Dacă comportamentul persistă, stabilește consecințe: „Matei, știi deja că nu vom cumpăra acele prăjituri. Dacă nu vrei să citești povestea, poți alege o altă activitate pe care să o faci în timp ce aștepți. Dar dacă vei continua să plângi, nu vom putea merge în parc după cumpărături, pentru că nu vom putea să plecăm mai devreme”.

Este important să fii ferm, dar să și explici motivele.

Adoptă o atitudine pozitivă

Dacă începi fiecare dimineață cu gândul că copiii tăi se vor confrunta cu dificultăți sau că vor avea loc lucruri neplăcute, este posibil să se întâmple exact asta. Profețiile autoîmplinite nu sunt doar o invenție, ele sunt reale.

Însă, dacă începi fiecare zi concentrându-te pe toate lucrurile bune pe care vrei să le atragi în viața ta și a copiilor tăi, vei observa că acestea se materializează.

Același principiu se aplică și atunci când vine vorba de etichetele pe care le pui copiilor tăi: în loc să te concentrezi exclusiv pe comportamentul lor negativ, îndreaptă-ți atenția către toate realizările și comportamentele lor pozitive - vei fi surprins de rezultate!

Comunică cu copiii tăi

Este important să comunici cu copiii tăi și să le explici lucrurile în mod clar. În loc să te enervezi dacă întârzie să se îmbrace, poți exprima cu calm: „Te rog să te grăbești, trebuie să mergem la doctor și trebuie să plecăm în cinci minute”.

Oferindu-le copiilor informații și motive pentru cerințele tale, îi faci să înțeleagă importanța acțiunilor lor și să se simtă responsabili, ceea ce îi poate determina să răspundă mai bine solicitărilor tale.

Prioritizează sentimentele lor

Atunci când se întâmplă ceva negativ, înainte de a te enerva și de a-i certa pe copiii tăi pentru comportamentul lor, este important să acorzi atenție sentimentelor lor și să înțelegi ce s-a întâmplat și de ce.

Menține consecvența

Nu permite ca starea ta de spirit să fie cea care dictează disciplina în cazul copiilor tăi.

Dacă într-o zi le interzici să sară pe pat pentru că știi că nu este bine, dar într-o altă zi ești atât de obosit încât nu îți pasă și nu vrei să te implici într-o dispută, copiii tăi se vor simți confuzi.

Este important să stabilești reguli clare și să le aplici consecvent, lăsându-ți starea ta deoparte. Astfel, copiii tăi vor simți că au un mediu stabil și vor aprecia coerența ta.

Adoptă o atitudine flexibilă

În multe situații, părinții trebuie să fie deschiși la flexibilitate în aplicarea regulilor, iar acest lucru nu are consecințe negative.

De exemplu, dacă suntem în vizită la bunica și nu este momentul pentru a ne uita la televizor, dar atmosfera este relaxată, de ce să nu facem asta? Sau dacă dimineața copilul tău dorește să poarte un pulover albastru în loc de cel verde, de ce să nu îi accepți alegerea?

Este important să știi să îți alegi bătăliile și să fii deschis la flexibilitate în diverse situații.

Comunică-le clar așteptările tale în fiecare moment

Este important ca micuții să fie conștienți tot timpul de ceea ce li se așteaptă de la ei.

Dacă este necesar, nu ezita să utilizezi diagrame de responsabilitate sau reguli de comportament.

Copiii ar trebui să știe să-și facă patul sau să nu sară pe canapea.

Însă, este esențial să le comunici clar comportamentele care nu sunt acceptate, întotdeauna exprimându-te calm, având răbdare și manifestând respect.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel