Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Anxietatea nu este doar un lucru pentru adulți: se poate întâmpla ca și un copil să fie anxios. Tulburările de anxietate sunt din ce în ce mai răspândite, atât în perioada copilăriei, cât și în adolescență. Și când un copil suferă, toată familia suferă.
De obicei, copiii și adolescenții devin anxioși din cauza îngrijorărilor legate de angajamentele școlare, de performanța lor în sport și de prieteni. Uneori, este o tendință spre perfecționism care generează starea de tensiune. Rezultatul este că copilul anxios experimentează un sentiment de opresiune.
Ca părinți, vrem să ne protejăm copiii de momentele anxioase ale vieții. Dar o atitudine excesiv de protectoare îi poate împiedica să-și dezvolte capacitatea de a gestiona acest sentiment. Totuși, mai important este să înveți cum să calmezi un copil atunci când anxietatea îl atacă.
Iată câteva fraze pe care să i le spui copilului atunci când este anxios:
Să ți se spună că vei fi ținut în siguranță de persoana pe care o iubești cel mai mult este o declarație puternică. Ține minte: anxietatea îi face pe copiii tăi să simtă că mintea și corpul lor sunt în pericol. Repetarea faptului că sunt în siguranță îi poate calma.
Dacă copilul tău este îngrijorat de un eveniment, ajută-l să se gândească la el și să identifice ce se va întâmpla în continuare. Anxietatea provoacă o vedere scurtă, ceea ce face să pară că nu mai există nimic după acel eveniment.
Separarea este un puternic declanșator de anxietate pentru copiii mici. Asigurați-vă copilul că veți lucra împreună, chiar dacă nu vă poate vedea.
Fotografie de la Puskar Rai/ Pexels
Faptul de a te simți confortabil calmează mintea și corpul. De asemenea, s-a demonstrat că dacă în timpul unei stări de anxietate îți învelețti copilul cu o pătură mai grea, aceasta dă sentimentul de siguranță și reduce anxietatea prin creșterea stimulilor fizici ușori.
Această tehnică de distragere a atenției nu necesită pregătire. A începe să numeri câte persoane sunt la o masă, sau câte ceasuri sunt într-o încăpere, a numărului de copii sau a numărului de pălării din cameră necesită observație și reflecție, ceea ce diminuează anxietatea copilului tău.
Arătarea tuturor persoanelor care îi pot împărtăși temerile și anxietățile îl ajută pe copilul tău să înțeleagă că este posibil să depășești anxietatea.
Competența generează încredere. Încrederea calmează anxietatea. Ajutându-ți copiii să- și amintească un moment în care au depășit anxietatea le oferă sentimente de competență și, prin urmare, încredere în abilitățile lor.
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Știind că mama lui este deja mulțumită de eforturile sale, indiferent de rezultat, atenuează nevoia de a face ceva perfect, ceea ce este o sursă de stres pentru mulți copii.
Vizualizarea este un instrument eficient împotriva anxietății. Când copilul tău este calm, practică această strategie de calmare până când o poate folosi cu succes în momentele de anxietate.
Dacă copilul tău este deosebit de anxios, îmbrățișează-l. Îl poți face să stea în poală și să-l ții strâns. Contactul fizic îl va ajuta să se relaxeze.
Gestionarea anxietății la copii necesită o abordare comprehensivă care combină tehnici de relaxare, comunicare deschisă și sprijin emoțional. Fiecare copil este unic, așa că poate fi necesar să încerci mai multe strategii pentru a vedea ce funcționează cel mai bine. Cel mai important este să fii alături de el, să-l asculți și să-l sprijini în mod constant.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.