10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Simți că ești în acea perioadă a vieții în care a venit momentul și începi să te gândești serios la sarcină. Află că nu există nimic mai frumos: testul de sarcină pozitiv, trepidarea pentru dulcea așteptare, momentele magice pe care le trăiești împreună cu partenerul tău, burtica care crește protejând o nouă viață.
De multe ori, chiar și anxietatea - pentru ca totul să meargă bine - însoțește această călătorie și e normal să fie așa: a deveni mamă este o schimbare uriașă.
Iată câteva sfaturi pentru a nu ajunge nepregătită pentru faza premergătoare nașterii copilului și cea care urmează maternității.
În primul rând, este bine ca înainte de a lua decizia să devii mamă, să te asiguri că ești pregătită sufletește și psihic, să te consulți cu partenerul tău și să fiți amândoi siguri că acesta este următoarea etapă din viața voastră în care trebuie să intrați: a deveni părinți.
Dacă în schimb aveți îndoieli asupra acestei decizii, cel mai bine ar fi să discutați cu părinții, prietenii și nu în cele din urmă cu un specialist. Este absolut normal să ezitați și să fiți cuprinși de frică și îndoieli că veți reuși să aveți grijă de un nou născut. Toți părinții au trecut prin aceleași sentimente, deci nu sunteți primii și nici ultimii.
Dacă deja ați depășit această etapă și ați luat decizia de a merge mai departe, iată câteva sfaturi premergătoare conceperii și nașterii copilului.
Este întotdeauna recomandabil să consultați un specialist chiar și înainte de a rămâne însărcinată. Ginecologul efectuează o vizită plus o ecografie pentru a verifica dacă sistemul reproducător este în regulă și nu există obstacole în calea concepției. Ginecologul prescrie apoi câteva analize de sânge.
Analizele de sânge includ și rubeo-testul, care vă informează dacă viitoarea mămică a avut deja rubeolă în trecut, o boală care, dacă este contractată în timpul sarcinii, poate cauza probleme grave copilului nenăscut.
A ști din timp că nu ai anticorpi îți permite să faci o vaccinare simplă, care te ferește de orice risc. După vaccin, însă, trebuie să aștepți cel puțin trei luni înainte de a încerca să concepi. Altă boală pentru care este posibil să vă vaccinați este varicela, care poate fi periculoasă pentru nou-născut.
Este esențial să faceți toxo-testul , pentru a afla dacă aveți anticorpi împotriva toxoplasmozei. Toxoplasmoza este și o boală care, odată contractată, lasă o imunitate permanentă, dar care, dacă este prinsă în așteptare, poate pune probleme în evoluția sarcinii.
Unele boli - în special materne, dar uneori și paterne - pot afecta buna desfășurare a sarcinii și pot provoca complicații. Sarcina trebuie bine planificată: sunt cazuri în care terapia trebuie întreruptă, altele în care trebuie revizuită tipul sau doza de medicament.
Este esențial să luați acid folic, care este principalul supliment al perioadei de preconcepție, care trebuie luat de toate femeile cu cel puțin o lună înainte de concepție și pe tot parcursul primului trimestru, pentru a preveni, de exemplu, spina bifida.
Înainte de a concepe, trebuie să renunți la fumat, să limitezi alcoolul, să interzici consumul de droguri, să ai grijă de dieta ta, să încerci să atingi o greutate normală: acestea sunt reguli bune care se aplică atât mamei, cât și tatălui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...