A început noul an școlar 2024-2025! Cu ce schimbări vine pentru elevi
Data publicării:
Clopoțelul sună din nou în toate școlile din România, marcând începutul unui nou an școlar plin de provocări, emoții și oportunități. După o vacanță binemeritată, elevii sunt nerăbdători să revină la școală, să-și revadă colegii și profesorii și să se adapteze la noile schimbări care vor marca anul școlar 2024-2025.

Potrivit Ministerului Educației, anul școlar 2024-2025 se desfășoară pe o durată de 36 de săptămâni, împărțite în cinci module de învățământ și cinci vacanțe.

De asemenea, rămâne în vigoare și controversata „vacanță de schi”, care va fi diferită în funcție de județ, în perioada februarie-martie 2025.

Ordinul de ministru nr. 3.694/01.02.2024 stabilește structura exactă a anului școlar:

Modulul 1: 9 septembrie 2024 - 25 octombrie 2024

Modulul 2: 4 noiembrie 2024 - 20 decembrie 2024

Modulul 3: 8 ianuarie 2025 - 7 februarie 2025 (cu variații la nivel județean)

Modulul 4: 17 februarie 2025 - 17 aprilie 2025

Modulul 5: 28 aprilie 2025 - 20 iunie 2025

Calendarul vacanțelor pentru anul școlar 2024-2025:

Vacanța de toamnă: 26 octombrie - 3 noiembrie 2024

Vacanța de iarnă: 21 decembrie 2024 - 7 ianuarie 2025

Vacanța de schi: între 10 februarie și 2 martie 2025 (în funcție de decizia fiecărui județ)

Vacanța de primăvară: 18 aprilie - 27 aprilie 2025

Vacanța de vară: începând cu 21 iunie 2025

Elevii din clasele terminale (a XII-a și a VIII-a) vor avea calendare ușor diferite, cu finalizări mai rapide ale cursurilor, pentru a permite desfășurarea examenelor naționale.

Modificări importante în regulamentul școlar

Anul școlar 2024-2025 aduce și o serie de schimbări importante în regulamentul de funcționare a școlilor, menite să crească disciplina și să responsabilizeze elevii. Suspendarea de la ore, exmatricularea și retragerea bursei sunt doar câteva dintre măsurile care vor fi aplicate în cazurile de comportament necorespunzător.

Elevii nu vor mai avea voie să părăsească perimetrul școlii în timpul orelor și vor fi sancționați dacă aduc în școală obiecte periculoase, băuturi alcoolice, țigări, droguri sau alte substanțe interzise. De asemenea, se va introduce o notă la purtare la finalul fiecărui modul, care va influența media generală a fiecărui elev.

Feedback de la elevi și implicarea părinților

O altă schimbare majoră o reprezintă introducerea unui nou contract educațional, pe care familiile elevilor trebuie să îl semneze, prin care se angajează să participe la ședințele cu părinții și să se asigure că elevii vin la ore îmbrăcați corespunzător.

Familiile care refuză să semneze contractul riscă amenzi între 1.000 și 5.000 de lei.

În plus, părinții vor putea solicita informații profesorilor despre notele elevilor, iar elevii vor completa fișe de feedback pentru cadrele didactice.

Bacalaureatul și Evaluarea Națională în 2025: Calendar și schimbări

Un alt aspect notabil este modificarea calendarului examenului de Bacalaureat, care va începe mai devreme, încă din ianuarie 2025, pentru elevii de clasa a XII-a.

De asemenea, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va începe pe 23 iunie 2025, după încheierea cursurilor pe 13 iunie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel